Friday, April 29, 2011

tolonglah jgn suka copy citer org..huuh~~

Assalamulaikum u olss
memalam buta gini
aku ada 1 citer nak stori kat korg
citer ttg org yg suka copy citer org lain
dan wat cam karya depa sdri
aku tau mmg da ramai manusia yg suka wat gitu
tapi plzzzzzzzzzzzzzzz lah
tolonglah hormati hak cipta org lain
sb bla korg buat keja2 g2
korg akan terima padahnya sdri...serius cakap..

aku saja suka nak stori hal ni sebab
ptg tadi abg editor ada call aku
minta kepastian ttg novel yg aku edit 2 bulan lepas
aku igt lagi dy pnh ckp
"Best tak citer budak tuh?"
aku pon Errrrrrrrrr..panjang2
aku Errrrrrrr pon bersebab,
nak tau sebab apa?
sebab novel tuh 99% telah dicopy dari citer sejarah melayu kita
dah diolah ikot versi budak tu dgn hya menukar nama
apakah??
mmg wat keje gila........

aku pon ckp hal yg sebenar
tp mungkin sb abg tu da lupa
jadi ptg tadi dia call aku smula
nak kepastian skali lagi
sambil stori ttg budak yg antor novel tuh
dy cakap..masa dy minta budk tuh sain kontrak novel yg nak diluluskan
tetiba budk tu ckp kat dy
"bang, klu citer ni citer copy, saya kena saman tak?"
apakah???
abg tu pon pelik, dy tros tya balik
"asl ko tya gitu? takkan ko copy citer ni dr mana2 plak?"
"saya cuma olah sket2 ja.."
sket2 dy kata. menurut pembacaan aku, tak ada nama olah sket2 yg aku npk dlm novel budak tuh..
aku rasa dy dah copy sumer dan wat citer tu cam citer dy..
apa dy igt aku bodo..
klu nak wat citer sejarah pon..tolonglah jgn wat cam citer sdri
ckp ajalah kat abg tu saya nak buat citer sejarah
tak marah nya abg tuh..


aku dibesarkan dgn citer hikayat dan sejarah
jd jgn cuba nak nipu aku ek
mungkinlah org lain tak pnh dgr citer2 yg korg tulis tu
tp aku pnh...huhuhu~~deym...

jadi gamaknya, budk tu hampir diterajang olh abg tuh
kerana tlh menyusahkan idop abg tuh
mana taknya, lagi 2 ari citer tuh dah nak dicetak
tetiba dy wat pengakuan bawa maut plak
kan da mendapat~~LOL

"ngapalah ko buat gini wahai budak?" kata abg tuh lagi
"saya takot klu saya ckp hal sbnr kat abg, nti abg tak nak terbitkan citer saya" mmg ayat yg siyotttttt~~tu ja ka alasan ko ya budakkkkkkk...hadoiyai~~ni la namanya budak baru nak naik...nama da blajo undang2 dlm penulisan, tp ttp mengong~~huuh...

nasehat aku
tolonglah jgn copy paste citer org lain
lebey2 lagi citer sejarah dan hikayat
pastu antor kat penerbit
mmglah cari nahas~~

10 comments:

Hanny Esandra said...

bagus citer ni.. kita bersambung di ym or fb chat nnt ya..

nelly said...

Tak tengok lagi .
=='

budak kampung said...

hok aloh....kejadahnye budak tu??nak dapat keuntungan dengan senang nampaknye

Sekamar Rindu said...

salam..

kalau boleh minta izin dulu....pemilik kata "yes"
baru boleh copy....

´¯`·.¸¸.·♥ amirah liyana´¯`·.¸¸.·♥ said...

aduyaiiiiiiiii manusia sekarang nieee...
berani betul buat kerja kantoi...boleh p mengaku pulak tuuuu...uiissshhhh3

adan said...

salam.. pandai takut gak budak tu erk.. siap boleh tanya tentang saman.. ahaha.. kesian2..

Asrul "iLham" Sany said...

saya pun pernah kena kak masa sy jadi editor, ada budak tu kan...

copy-paste cite Virginia Woolf

walaupun sy penulis kekanak, sy pun bace gak cite2 pasal orang tue

;-)P

azrinrahim said...

wow, berani yer budak tu tiru cerita sejrh..herm, kecian kawan akak tu sebb tnggl dua ary jer kot nak dicetak..hauau

einz miszmessy said...

wow berani nye~

Cik Rimau said...

huk3.. boleh lak gitu.. nak buat story, guna la ayat sndri.. idea kalau nak same xpela kan.. dah byk sgt novle yg kuar.. x mustahil ada cerita ygg jalan ceritanya lebih kurg je.. tp guna la ayt sndri.. xperlu la sampai mcm tu sekali.. buatny bile buku tu dah terbit then famous, tuan sbnar bace, sure die kenal la.. huhuuhuhu