Friday, April 1, 2011

apa salah blog ??


Assalamualaikum sumer...slmat pagi..:)
lapor la plak...~~
jap gi le masak..lallalla~~

berbalik kpd tajuk entri di atas
aku cuma salu terpikir
apa salah blog?
klu si empunya itu jujur orgnya
ce jawab??

bukan apa aku sesaja nak tya
sb aku dok kesian ngn 1 blogger nih
yg terpaksa ttup blog dy
sebaik ajer leps menikah
hanya kerana mulot2 puaka yg kat luar sana
'hang kalau dah tak pandai tulis blog, jgnlah tunding jari yg tak canteks tu kat muka org lain..hang pikir hang best??' pd si mulot puaka-emo sebentar~~

bagi aku lah
klu sekadar nak update pasai masakan
sayang kat suami
citer diri sdri
yg tak mengaibkan diri memasing yakni suami dan isteri
rasanya tak salah kalau si istri nak nulis blog
yer tak..setuju tak??

bukan sumer pompuan tu mengong
nak nulis bda yg tak masuk di akal dlm blog
klu dirinya maseh kaseh kpd Tuhan
mereka tau apa itu maruah

tapi pepaham jerlah
ati laki mmg payah nak dipupuk
bla usia perkahwinan baru sethun jagung
slh paham akn mengatasi segalanya~~tol ka??
bg aku mereka harus salu diketengahkan dgn kebaikkan
drpd mendengar keburukkan dari mulot2 puaka tadi

macam aku
aku nulis blog sb nak kongsi pasal hal family yg menggumbirakan
wlupon kekadang tersasar dr landasan keteapi apa kena mengena ngn keteapi?? LOL
aku ttp balik ke pangkal jalan..
sb aku tau apa yg aku tgh buat
cam gitu gak lah ngn blogger yg aku siankan tuh
takkan dy tak sedr ngn apa yg dy buat?? yer tak??

klu korng nak tya pasai laki aku
samada dy kisah atau tak?
jujur dan ikhlas aku ckp yg dy tak kesah
dy suka aku luangkan aktiviti menulis
dr dok menung mandang langit cam dolu2
tu krn laki aki sgt bz orngya
tak salu ada kat umah, salu kursus,dan cam2 lagi
yg penting bak kata laki aku
"ayang kena jujur dan ikhlas ngn apa yang ayang buat..tak baik menipu suami, dosa tau!" 
baik pya ingatan~~

jd apa lagi yg salah ngn blog nih??
blog ni tak salah ye sahabat2
dri sdri yg slh
klu kita nk buat jht
kita akn ttp wat jht
tp klu ati kita ikhlas nk buat baik
kita ttp akn buat baik
cm blogger tuh..akak tau ko ikhlas cayangku~~tp apa leh buat, mulut puaka mengatasi segalanya. takkan kita nk derhaka ngn suami plk kan??

jd renung2kn lah, dan selamat beramah~~

11 comments:

sHi Ma said...

adakah member blog yg sama ngn shima ke yek?

erm mmg kesian kat tuan yg empunya blog tue... selagi penulisan di blog xmgaibkan n menjatuhkan maruah sesiapa, apa salah blog tue...

apalah salahnya kalau diperiksa dulu oleh si suami isi dalam blog baru buat tindakan... terlalu percayakan mulut puaka susah lah jadinya....

CintaZulaikha said...

ada, cik yanie..tol tak..

org tu la yg saya ckp tuh..

Afufu said...

Suweeeettt! Huhu. Ala, tulis blog ni just nak bagitau ape yang kita rasa, tak salah kan? :)

CintaZulaikha said...

tu la pasal adikku afufu..hmm. tapi bak kata akak di ats..mulut puaka sush nak ttup..nama pon puaka~~LOL

Sekamar Rindu said...

salam.....puan,

blog tak salah...tapi jika ada yg tak jujur dan tak senang serta dengki tu yg masalah..

dulu saya ada blog..tapi blog saya di sabotaj/di hack, mcm2...terpasa ditutup..

Hanny Esandra said...

sapekah mangsa keadaan?

CintaZulaikha said...

cik SR: ish...biar betoi...peliklah drg nih kan..

cik hanny: adalah...sedey tol..nti mlm kita citer..

asbesstos said...

tapi blogger perempuan selalu tulis ikut emosi.. kalau boleh semua benda dia nak tulis and lepaskan.. pada dia maybe cuma nak sharing.. tapi tanpa sedar dia dah bukak aib pada orang lain.. tak payah yang dah kawen.. yang baru couple pun same.. tapi tak semualah... ni pandangan aku jela.. hehehe..

macam ckp ko.. selagi diri tu ingat Allah, insyallah tak sampai terover limit..

CintaZulaikha said...

hahhahha...tul la kan..kekadang mmg gitu jugak. tapi yg sewel tu tak ramai. harap2 dri sndri akan trso mengingati Allah, agar apa yg dibuat selalunya lancar~~

adan said...

asal sampai macam tu sekali..? kalau ikhlas dan jujur dalam blog ni rasanya tak perlu kot sampai nak tutup blog.. masalah suami isteri biar la jadi rahsia.. yg penting sekali jangan aibkan suami.. tak salah la kalau isteri nak berblogging macam puan zulaikha.. hehehe.. ^_^

CintaZulaikha said...

hihihihi...hmm tu la. tp ati org ni lelain dik, redho jer lah..