Monday, June 13, 2011

Rahsia di sebalik wajah its the best....

Assalamulaikum kengkawan
arini nak update pagi plak
malas nak update malam...walaupon sbnrnya malam lebey banyak yg membaca blog

arini nak update pasal buku yg paling aku suka
buku novel karya malungun- rahsia di sebalik wajah
seingat akulah, aku beli buku ni time aku skolah menengah dlu
masa tu CESB (creative enterprise) betol2 terletak kat bangsar
sumer karya depa ada dijual kat c2
termasuklah gambo2 muka depn buku tu skali

ada juga karya2 kartun gila-gila
dan seantero dengannya...syiokkkk, masuk c2 cam masuk kilag CESB
kira kalau nak beli buat adiah tu mmg seng la

aku yg time tu mmg suka gila ngn karya keluaran CESB tros ambik
karya rahsia di sebalik wajah tu tuk buat ilang sakit kpala
time tu mmg gilo baca novel
walaupon time tu jugak ramai yg suka baca karya ahadiat akasyah
(aku bukn nak kata tak berapa berkenan ngn novel ahadiat akasyah tu
tp aku tak berapa minat...serius..)

nak tau citer ni berkisah ttg apa
jom tgk bawah
petikan yg aku amik dari blog ulas.buku

RAHSIA DI SEBALIK WAJAH
creative enterpise (1990)

Aku pernah memiliki novel ini dahulu pada awal penerbitannya, sebelum hilang musnah dalam satu peristiwa. Dua dekad berlalu, novel ini kembali kujumpa dalam satu forum jualan dan ditawarkan dengan harga yang tidak dapat ditolak (the offer that I can't refuse).

Walaupun pernah membacanya dahulu, membaca kembali novel ini rasanya sama seronok dan saspens seperti 20 tahun yang lampau. Tidak keterlaluan dikatakan novel ini adalah unputdownable dan aku membacanya dalam tempoh sama sehari sahaja. Lagipun novel ini tidaklah terlalu tebal, cuma sekitar 175 mukasurat.

Kisah si dara malang bernama Peah yang berhajat untuk memulihkan wajah hodohnya tetapi terjebak dalam tipu daya syaitan yang menyesatkan. Cuma sedikit kekurangan adalah pada endingnya yang seperti ditulis agak tergesa-gesa dan tidak dimantapkan dengan baik. Beberapa watak penting baru (i.e. Tuk Ngah dan Bujang) tiba-tiba diketengahkan dan tidak dikembangkan dengan sempurna.

Mengenai penulis, aku sendiri kurang mengenalinya melainkan beliau adalah penulis novel ini. Namanya juga ada sebagai penulis dalam kisah-kisah 'Malang si Malim' dalam komik Gila-Gila pada satu waktu yang lalu. Ikuti memoir A.F. Yassin bersama Malungun di sini, untuk perkenalan lebih lanjut.

Al-Fatihah kepada Allahyarham Amir Hamzah Shamsudin (Malungun), yang telah kembali ke Rahmatullah, pada 27 Februari 2007.

baru arini aku tau yg penulis dia dah meninggal dunia
al-fatihah..

pepon, buku tu mmg the best....
klu rasa cam nak baca, mmg da tak jumpa kot
sb karya ni sush nak carik
da lama sgt wehhh..
huhuhu....selamat membaca...membaca itu jambatan ilmu..

13 comments:

Mama Gee said...

dulu2 mama pun ade novel ni...tp lepas rumah diubah suai..novel2 tu ntah kemanalah...mungkin juga ada kawan2 pinjam yg lupa nk pulangkan balik...huhu sygnyaaa

abglan said...

Dapat pinjam best nie...

Hans said...

wah
nak pinjam
hehehe
macam best plak kisahnya

Penangan Superstar Rajnikanth Pada Pekerja - Pekerja Di India

cucu umie said...

ayie tak pernah bace lagi lol buku tu..nak pinjam boleh..hehe gilr novel juga..haah

Syazwani Amira said...

al fatihah...

kite pn ske bce novel ms sekola2 dlu,, skg da sgt.. :)

Asrul "iLham" Sany said...

suke novel2 creative yang lama, lagi baek dari yg baru ;D

WaNi^^ said...

mcm best je novel tu ! hee :D ,pinjam satt ! :)

http://inibelogaque.blogspot.com/2011/06/blog-post.html

shafmechy said...

novel..sy pnah beli dua ja..tapi tak baca, hadiah kt org =P

Hanny Esandra said...

ee.. mcm best aje.. ;-)

CintaZulaikha said...

shafmecy: boley plak cenggitu...

hanny: mmg best pon...weeee~~

amranaiman said...

innalillah- al fatihah..

einz miszmessy said...

dulu mmg kaki novel most of them keluaran alaf21....pastu ramai sgt penulis bawu da beralih pd js....last2 da kureng baca novel skunk ni....huhu....

CintaZulaikha said...

einz: klu nk ikotkn sumer novel skrg nih penceritaannya sama ja...balik2 c2 jugak..