Monday, December 5, 2011

apa yg korg tau ttg Menghadap Rebab dan Rebab????


Assalamualikum u olss

kalau korg tanya akulah,aku bangga seh jadik anak seni
lebey2 lagi anak seni yg digraduatekan dari kolej ASWARA
gempak sehh, ada title seni tuh dalam jiwa
rasa cam hebat ja, wakakkakka..perasan abes
bermacam bentuk seni dah aku rasa time studi dulu
walaupon aku cuma diangkat sebagai ketua stage
tp aku ttp bangga dan seronok menikmati ari2 aku sbg graduan seni di ASWARA

antara seni yg paling aku gemari ialah seni makyong
seni teater yang datangnya dari kelantan
selalunya, sebelum persembahan makyong itu dipersembahkan
biasanya, pakyong, makyong dan penari2 mereka akan melakukan upaca menghadap rebab
bagi menghormati pemain dan rebab yang dimainkan oleh si pemuzik dengan melaksanakan 1 tarian
yang menjadi simbol kepada persembahan tarian makyong tersebut.

depa tgh menari menghadap rebab..unik hokeyy~


dak aswara mmg fabulous...caiyokk2

REBAB pula merupakan alat muzik yang tertua di dalam sejarah permainan muzik tradisi Melayu.
Ia dikenali juga dengan nama anak umbang di kalangan bomoh-bomoh Melayu.
Pada awalnya digunakan di dalam masyarakat Melayu sebagai
alat perubatan tradisi yang disebut main peteri .
Gesekan rebab oleh pawang menjadi sebagai penawar kepada pesakit.
Perubatan cara ini disokong oleh kekuatan jampi oleh pawang.
Bentuk rebab dapat dibahagikan secara kasarnya kepada 3 bahagian iaitu pangkal,
leher dan kepala.
Ukuran tingginya antara 7.55sm hingga 8.5sm.
terdapat nama-nama khususnya yang diberikan pada bahagian-bahagiannya.
Digunakan juga sebagai alat untuk permainan muzik tradisi
di samping menjadi alat penting di dalam permainan Mak Yong
hinggakan dalam permainan tersebut terdapat satu babak dipermulaannya
yang dikenali sebagai menghadap rebab

steady pokcik, steady..hehe
info rebab: dari keriswarisan
info tarian menghadap rebab: den sendiri ...

menarik kan..mendengarkan muziknya saja dah buat aku naik bulu roma
aku nih tak bleh sgt dgr muzik makyong nih
lebey2 lagi part yg main serunai tu
kalau bunyi rebab nih leh tahan lagi
tak tau la apsal
cam kena badi ja....huhuhuhu

apapon makyong mmg terbaekkk
windu kut diri ini nak tgk show makyong agi kat aswara
cam dolu2...weeeee~~

30 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

owh memero indah jaga kostum retis2 diva

CintaZulaikha said...

asrul: hahhahha, ko mmg retiss kan..

kakchik@ella said...

Thanks for the info, adik. Seriusly, KC mmg buta benda2 camni. Hihihi.

a.samad jaafar said...

belum pernah tengok persembahan makyong secara dekat.. rasa teringin plk..

Anum said...

thanks for info memng best

CintaZulaikha said...

kak chik: pasni dah tak buta dah..hehe

a.samad: teringin ka??

shedameor said...

budak aswara ye sis. hehe

sarah mohamad said...

Nasib ada seni, orang yg takde seni mcm saya ni? tengok pendidikan seni jelahhh hehehehe

miss Fyqa said...

ohh. gitu..x pernah tgk secara live tarian makyong ni..

CintaZulaikha said...

anum: mmg best dik..hehe

sheda: ha a dik..aswara buah hatiku...lalla

CintaZulaikha said...

sarah: hahhahahha...pon seni jugak apa~~lalla

miss fyqa: tgk u tube ja, nak live..kena ikut musim baru dpt..hahha

anitadiana said...

kak ita selalu gak gi di dataran merdeka ada lebuh seni ,dan banyak aswara buat persembahan...salau join kat situ ke...kak ita dah masukkan ke serarai geng fiq ra..dan follow...salam kenal...

CintaZulaikha said...

anita: sy ni bukan ja join, tp sy ni alumni lag9 kak..tp skrg dah duk kedah..payah sket nak follow apa2 aktiviti kat sana..

lazaac said...

sy tak pernah tau pasal suma ni sblm ni... mklum la xde kawan pun yg ikut tarian ni.. thanks yer utk infonyer...

wahida said...

bagus info ni...baru tau sejarah rebab ni...


salam kenal, terus follow sini...

CintaZulaikha said...

lazaac: sama2...

wahida: timer kaseh..

Namee Roslan said...

ni first time sy dengar pasal menghadap rebab ..:D kalau tak taktau pun. tak pernah dengar. txs akak sbb kongsi :)

CintaZulaikha said...

namee: sesama, tu lah tujuannya nulsi entri sb dah agak ramai yg tak tau..huhu

sea_lavender said...

wah student keseniaan hebat2x

CintaZulaikha said...

sea_lavender: hebat cik sea kata...getir tau..hahha

J.M.R said...

wow..baru aku thu pasal rebab nih..

@ Syima Raaif @ said...

wah budak aswara ke..femes ni hehe :)

CintaZulaikha said...

JMR: bior betoi..cam tak caya plak

CintaZulaikha said...

syima: tader makna femesnya dik oiii..

Selendang Merah said...

wah owg seni nie...bagus2..sm suka seni..tapi diri sendiri tak dew seni.. :)

ILA HonEyBuNNy said...

wakkaka..

maloo nak cakap..ila baru tahu rebab merupakan alat muzik tertua...alhamdulillah..dpt info baru..;)

KizZ said...

Erm...rebab ngan rebana benda yang berbeza kan??

CintaZulaikha said...

selendang merah: takde seni..huhu

ila: hahhahha....taper2

kizz: rebana ngn rebab mmg jauh beza, rebana tuh bezaq sgt...huhu, cam gendang..

aiEz said...

dah lama aie tak dgr perkataan rebab tu,ni baru baca balik,kalau tak diingat boleh jadi lupa perkataan ni..

CintaZulaikha said...

aiez: uittt, bahaya tuh..