Wednesday, December 14, 2011

ERHU 二胡 ????....



Assalamualaikum u olss


hehe, pepagi ari da update
bukan apa, takot arini nak kuar jenjalan kan
kalau dah kuar, balik terus dah tak larat nak update apa2
jadik, baik aku update pepagi ari
sambil2 tuh leh basuh baju skali..kikikiki~ plan tuh kena ada, yer dak???...

arini aku nak cerita sket pasal instrumen music yg aku rasa
kalau korg dgr pon, korg akan rasa terpegun
rasa cam di alam mimpi ja
rasa cam nak terbang ja bila2 dgr...hehehe..melampau kan..
tapi serius wehh, mmg betoi
masa di aswara dulu, bila ada persembahan dari jabatan muzik
selalunya, pasti ada seowg, @ dua owg student akan melakukan persembahan muzik
dengan memggunakan instrument depa
kalau tak dgn gitar, musti dgn piano, takpon dgn alat muzik tradisi spt perkusi (percusion)
tapi aku lebih tertarik kalau ada org yg boleh memainkan alat muzik yg jarang2
aku salu tgk, cthnya spt ERHU

rasa2 korglah, korg tau tak apa tuh erhu???
hehehe, mungkin ada yg tau, dan mungkin ada yg tidak
jadi bg yg dah tau tu, aku kira bolehlah aku salute toing2 kat korg
sb korg tau kut..hehehe
tp bg yg tak tau, meh cni aku stori sket
apa itu ERHU

Erhu (Cina: 二胡; pinyin: èrhú), juga digelar nanhu (南胡, "gesek selatan"), dan kadang-kadang digelar di Barat sebagai "biola Chinese" atau "gesek tali dua Chinese," adalah alat muzik bowed dua-tali, digunakan sebagai sebuah alat solo dan juga dalam sekumpulan kecil dan orkestra besar. Ia dalah alat yang termasyhur dalam keluarga huqin (胡琴) pada alat bertali bowed Cina, bersamaan dengan zhonghu (中胡), gaohu (高胡), banhu (板胡), jinghu (京胡), sihu (四胡), dan banyak lagi yang lain.

ia mucul pada destinasi Tang iaitu abad-7 hingga abad-10 dan popular di kawasan penempatan kaum minoroti di sebelah barat laut China pada masa itu. Dalam sejarah perkembangan selama lebih seribu tahun, Erhu selalu dimain sebagai alat muzik irama.
Erhu juga direka sepanjang 80 sentimeter dan bentuknya ringkas.
Selepas tahun 1949, penbuatan, pembaharuan dan persembahan Erhu mendapat kemajuan. kerana itulah, ia boleh dimain solo dan juga boleh dimain sebagai alat muzik irama spt yang dinyatakan di atas tadi.


semua sumber pakcik gugle....menarik kan..i likeee~~


kagum ngn akak nih....cayalahhhh

faham dah kan...
aku paling suka kalau dgr akak tpt aku blajo dulu main
tapi bila aku godek2 u tube nih
tak jpa plak performance akak tuh
jadi aku cuma leh gantikan ngn video akak yg lain
buat tatapan semua..hehe, harap2 korg berpuas ati hokeyy??

muzik itukan indah..walau datangnya dari apa saja jenis alatnya
jadik, bergembiralah...layanzzzzzzz

tamat sudah kelas seni tuk arini...daaa~~

23 comments:

dhiera said...

pernah nampak alat ni dalam tv tapi baru tahu nama dia erhu~

Asrul "iLham" Sany said...

akhirnya ko wat pop up comment, terbaekk ko mak hayam...

er ko mengajar ilmu budaya ek skunk? curlast ko nyah

fiQ'Ra said...

teringin rasa nak main erhu tu :) akak boleh ajar mas? ehhe

wildcutecat said...

memang suke dengar muzik dari alat ni tapi tak pernah tau nama die. skang dah tau. good info ^_^

einz said...

erhu yg nu upenye....quyin lak kak ct....einz nak info sal yg benda besau tu cm ala2 piano...hahaha....tp tak sure lak nama die apa....asenye quyin~tak tau betul ke tak~

cik hijau purple VS nur faie said...

erhu ! , hee , terigt performance time AJL yg tahun bile punye nta , hu3 ,
suke cgt bunyi gesekan nye . romantik tak ? ~

Anum said...

anum baru tahu namanya

shedameor said...

pelik je nama dia. hehe

Rtp Farra Arisha said...

i love to know something new like this :) arisha pun slalu attending musical class which is i've been always introducing the eminent music instruments..and starting from there, i learn how to play with all those! hehe, it seems interesting as learning music is my hobby too ^^ erhu? unik namanya :)

cik jiehah シ said...

weird je name nye erk,. hehe..

J.M.R said...

ptot le cm pen ah dgr..rupa intrument ni..

a.samad jaafar said...

erhu.. unik namenya.. seunik bunyi yang dihasilkannya..

errr.. bangunnnnn... t ksih cikgu !

jeBateja said...

kalau lah den main benda alah ni...bawak lagu isabella...pehhhhh....

iyan shazlind said...

selalu alat ni tgk time movie cina lama2

syieda ;) said...

ohh, erhu namanya. syieda tak pernah tengok la.

CintaZulaikha said...

dhiera: bagos, sekarang dah tau kan

asrul: ha, a. aku wat klas free skrg..hehe

CintaZulaikha said...

fiqra:akak pon tak pandai dik, pnh tgk org main ja pon..

wildcutecat: bagos2..skrg da tau kan..tu yg suka nak dgr tuh

CintaZulaikha said...

einz:quyin..taper2, nanti akak survey, carik2 bahan

CHP:harus romantik dik oii..hehe

CintaZulaikha said...

anum: bagos, dah tau kan:)

shedameor:tak pelik pon, bahasa cina kut..hehe

CintaZulaikha said...

fara: best kan bila da belajor..unik tau bila dah tahu semua bnda tuh

cik jiehah:tak weird pon..hehe

CintaZulaikha said...

JMR: hehhehhe...cam pnh dgr yerr..

a.samad:hahhah, wat lawak ek..

CintaZulaikha said...

jebateja: terbaekkklah jadiknya...fewittt

iyan:yerm betoi tuh...tak ramai dah yg nak main alat muzik cenggini skrg

syieda:skrg dah dpt tgk..hehe

iMBobo said...

baru tahu nama alat ni, erhu rupanya.. cer main cer main hehe