Thursday, December 8, 2011

nak jadik ummi dan walid bukan semudah yg aku sangka.....

Assalamualaiku u olss

kadang2 aku salu terfikir
bukan mudah nak menjadi ummi atau wakid kepada seorang bayi
pabila bayi itu sudah meningkat dewasa
pelbagai cabaran yg akan kita hadapi
sedari dia mula bertatih
sehinggalah dia mula pandai menguruskan diri

aku masih igt bila dia menangis di waktu malam
bagai tak keruan aku dibuatnya
mata bengkak jangan cakaplah..
jiwa rasa tertekan
kepala rasa berat
hati rasa pedih
namun, bila direnung wajah lembut itu
aku terfikir
selama setahun lebey aku berdoa, mengharapkan kasih sayang yang indah ini
kenapa aku bisa merungut stlh si kecil ada dipangkuanku
setelah Tuhan mengkabulkan doaku
iya, mmg bukan mudah menjadi ummi dan walid

aku suka menjadi ummi
tapi aku juga perlukan kekuatan diri
kekadang ada yg mengatakan aku nih kering hati
kerana aku ni mudah marah dan tegas bila berkata2
mungkin cara aku ini tidak sesuai kpd seorang bayi yg baru mahu mengenal dunia
namun begitu, percayalah
sekering mana pon ati aku
sekali si kecil menangis, pasti tersentuh juga hati ini
itu kerana aku masih punya hati seorang ibu
ibu mana yg mahu melihat anaknya menangis



kini aku sedar
si kecil adalah rahmat dan kegembiraan buatku
aku cuma berharap yg kami bisa menjadi ummi dan walid yg sempurna di matanya
tegas dalam ketawa
biorpun perlu meredah lautan gelora
nescaya doa yg aku pohonkan
agar si kecil berjaya
dipermudahkan yang maha Esa


We will love u always
Putri Siti Nur Zulaikha

29 comments:

sHi Ma said...

nmpk mcm senang ye, tp susah... mcm tu lah mak ayah kita dulu..

InsyaALLAH, moga ummi ikha n walid jadi parent yg sempurna di mata ikha (",)

Siti Suriani said...

comelnye zulaikha! :D

awEEN said...

sy mmg suke bace blog parenting mcm ni..suka baca gelagat si anak kecil yg kdg2 mnggeramkan but, kdg2 jd penghibur..suka baca pengalaman berharga yg ditempuh oleh si ibu n ayah dlm membimbing anak2..moga bleh jadi panduan untuk sy.. =)

ikhlas-atilia said...

memang kalau tak kuat sabarnya payahlerkan... kena sentiasa ingat permata hati ini anugerah Allah yang dipinjamkan kepada kita.. kena usaha yang TERBAIk untuk mereka

Anum said...

comelnya si kecil nie

afzalsukasuki said...

betul tu..bukan senang nak jadi ibu bapa yang terbaik

NAZRUL AZAT said...

saye pon teringin nk jadi papa, tp xjadi2 lg huhuuu

CintaZulaikha said...

shi ma: timer kasih shi ma..

siti suriani: hikhik..dy mmg sentiasa comey..

CintaZulaikha said...

aween: timer kaseh aween..

ikhlas-atillia; yup, betoi kata cik atilia..

CintaZulaikha said...

anum: dy mmg comey..

afzal: kan....payah tau sbnrnya..

CintaZulaikha said...

nazrul: lama2 nanti adalah babynya..

yusuflaili(Goku) said...

salam;
Kesabaran memang dituntut dalam mengalani hidup sebagai ummi dan walid.Pahit dan manis sentiasa beriring bersama kita..percayalah Allah telah menjanjikannya pada hamba-Nya.

CintaZulaikha said...

yusuflaili: aminnnnnnnnnnnnn dik, aminnnn..

cik fadh said...

anak tu anugerah tuhan yg xternilai .
semoga akak sntiasa bersabar n menjadi ummi yg terbek tuk putri ;)

aiEz said...

memang menuntut kesabaran gelagat budak2 ni,aie pun suka jer tgk ragam dorang...adakala nampak ibu bapa letih melayan kerenah dorang,tp bila anak tu tersenyum girang tulah saat yg terindah...

CintaZulaikha said...

cik fadh: aminnn..timer kaseh cik fadh

aiez: yup, betol tuh dik..

twenty2december said...

hi dear,saya rasa mjd ibu bapa adalah jo yg paling mulia Allah beri,sya mengalami transformasi diri lebih baik bila Allah anugerahi dgn sepasang cahaya mata.Mereka jadikan saya lebih baik dari semalam..bila nak buat apepun,skrg kita akan fikir byk kali sbb nak tunjuk teladan baik utk anak2.kepimpinan melalui teladan.

p/s: dear bley tukar kotak comment ke style pop up tak[yg size kecik tu] hehe sori ler..kalau yg ni takleh komen guna google pulak kena guna open id or url] suggestion saja kalau tak nak pun tak kisah =D..

Asrul "iLham" Sany said...

i lap my mum n dad tetiber

CintaZulaikha said...

twenty: saya tak pandai nak tukr2 nih...syn nih old school sesangat..kalau awk leh tolong, saya sudi bg nama dan pword..

asrul: i lap them too..

McLoh said...

betul 2 akak..walaupun dimas lum lg bgelar ibu n isteri..tp tgk dr apa y mak ayah dimas usaha dr dulu hgga skrg nk tgk anak2 die bjaya,kami 11org adik bradik..alhamdulillah..sumer bjaya ke u..itu la y buat mak ayah bgga ngn anak2 walaupun penat cr rezeki utk kami sumer..huhu

Eyda Sharip said...

hehe sabar jelaa tau kak. btw kimsalam comel dekat baby ikha :)

a.samad jaafar said...

comelnyeee...

anak adalah anugerah yang teragung dalam rumahtangga.. bayangkan hidup tanpa tangis tawa anak-anak.. dan merekalah yang mengajar kita erti dewasa, sabar dan kasih sayang.. merungut sekali sekala itu biasa..moga menjadi ummi yang solehah..

G@D!z$ said...

sy jd mak teh je kpd anak2 buah..hehee

CintaZulaikha said...

Mcloh: yup betoi tuh cik dimas..

eyda: ikha kata waalaikumsalam..kikiki

CintaZulaikha said...

a.samad: timer kaseh en samad...aminn

gadisz: mak jugak tuh..MAK teh..heheh

anitadiana said...

betul tu...mesti nak yg terbaik kan un tuk anak-anak..kak ita rasa pun masih banyak lagi kelemahan dalam diri ne....comel lah si putri..bulat mata..lepas tu mata hitamnya besar...comel...

CintaZulaikha said...

anita: thanks kak..

emy zulaiha said...

comelnye baby ikha!! :) ummi die pon same! :)

jom bace hari bermingle-mingle

ILA HonEyBuNNy said...

hai si comeiii...

cuba nak jadi bakal ibu yang baik..hehe..