Thursday, December 8, 2011

apa tuh hanamichi??? kueh koci ka??

Assalamualaikum u olss

hanamichi.....kueh koci....???
oit2...hanamichi bukan kueh koci ek
tgk nama pon dah tau menatang tuh bahasa jepon
apapon, hanamichi jugak bukanlah sejenis makanan yer
sb pernah sblom nih ada blogger ingt yg kabuki tuh adlh sejenis makanan
sedangkan aku berdegar2 ceta pasal teater...klakor plak rasa..hahah(gelak sengal)

arini aku nak kongsi ngn rakan2
ttg tajuk entri di atas
korg2 nak tau apa tuh hanamichi..search gugel..erkk, tak2, meh cni aku ceta
kalau surh search gugel, baik toksah gatai2 tulis entri, yer dak??? huhu

lets read...

HANAMICHI merupakan runaway yang merentasi pentas kabuki yang ada di zaman edo
kira kata, hanamichi nih cam jambatan lah.
ia juga merupakan pentas extra yang dibina memanjang dari arah belakang stage sehinggalah ke arah penonton. ia juga dibina pertama kali daripada kayu pada tahun 1668 di dalam persembahan kawarazaki-ra. ianya simple dan terletak di belah kanan pentas dan penonton. namun begitu, hanamchi ini tidaklah digunakan untuk melakonkan aksi lakon, ia sekadar hiasan tetapi juga boleh digunakan oleh pelakon ketika mahu mengambil bunga dari penonton.
dari sebab itulah, hanamichi juga bermaksud "flower path."


tu dia hanamichinya...nampak tak??
(sumber cik gugel)

timang2 payung..kehkehkeh

haaaa, tahu da kan
hanya teater jepon ja yg aku rasa ada jambatan2 bagai nih
unik dan klasik...
aku harap, dengan info yg tak sebeberapa nih, korang akan lebih celik teater
agar, pasni kalau org tya
"apatuh hanamchi ek?"
korang bolehlah jawab
"hanamchi tuh jambatan dalam teater kabuki ...apa..ni musti ko igt watak anime dlm slamduk tu kan..hahhaha ( gelak dasat)"
terbaekkkkk kan...


tamat sudah kelas seni pada arini...sehingga bertemu lagi..daaa~~

27 comments:

twenty2december said...

blajar seni jap kat sini ekeke

ni imie nak ajar puan cinta zulaikha tukar setting comment box.. hehe cam teror plak..[prasan neh]

log in > dashboard > setting > comments > gi kat item ke tiga tu Comment Form Placement >pilih pop up window

ok suda..jgn lupe save...

selamat mencuba..

dhiera said...

hanamichi yg saya tahu tu cerita slamdunk~ hek. yg rambut merah tu~ wink wink

yusuflaili(Goku) said...

salam;
aku ingatkan sejenis makanan laut jepun tadi...Hahahahahaaa!!.

My Life's Journey said...

salam pekenalan ... ayat last tu umi geli hati bace ..senyum kambing hihi

a.samad jaafar said...

pengetahuan tentang seni CZ nampak hebat.. barangkali memang bekerja dlm bidang ini ye..

ikatankasihku said...

hamboi...jeponlah sangat....
koci, koci.....kuih koci...hahahaha~~~

CintaZulaikha said...

twenty: dah jadik da..thanks yer..

dhiera: tu pon hanamichi gak, tp hanamichi sakuragi...lallala

CintaZulaikha said...

yutoku: huahhahhaha, makanan laut apanya..jambatan oiii, jambatan ku sudah roboh..lalalla

MLJ: yang mana kak, yg kelas seni tu ka??? hahha

CintaZulaikha said...

a.samad: taulah sket2..dulu blajo kat aswara...huhu

kak nora: hahhahhha, akak oh akak, windu tau...

▪imie fatima▪ said...

hehe dah jd dah pop up comment ni,senang sket nak tulis komen..

CintaZulaikha said...

imie: timer kasehhh, atas bantuan sumer..

anitadiana said...

ohhhh..kak ita tahu kueh koci aje..he..he

abah khalisha said...

Bunyi mcm makanan je td
Thanks Yuyu Zulaikha Sebab Sudi Makan Bersama

RoslanPutra said...

arigatoo...

Semut Senyum said...

terima kash.. info baru yang cik semut belajar harini.... =)

Namee Roslan said...

dengar macam kuih koci. hehe. wah first time sy dengar ni. kalau ada pertunjukan yg lebih meluas, mungkin lebih ramai yg tahu :)

CintaZulaikha said...

anita: hahhahhah, dah agak da...

abah khalisaha: bukan bang,bukan..kehkeh

CintaZulaikha said...

roslan putra: arigato

cik semut: bagus kan kekadang bila dapat ilmu baru

namee: malangnya tader..susah skrng nih nak tgk persembahan kebudayaan cenggini..

Nelly The Strange said...

huh ? itu ke maksudnya ? nelly baru tau !!

Mystic Angel said...

ooowwhh....baru tau..thanks for ur info

CintaZulaikha said...

nelly: ha, itulah maksudnya..

mystic angel: sesama..

H.J said...

oh...tu la hanamichi..?

Mr. Hardy said...

jambatan rupanya...ingat memula nama tempat.. ;)

Benrauf said...

Kabuki tu macam teater makyong orang jepun kan? yang ada lelaki pakai baju pompuan tu? Ye ke?

ILA HonEyBuNNy said...

eh eh...ila xdatang BW dah tertukat la ruang komen neh...heheh

rasa macam dulu pernah belajar sis..tapi lpa lak..heheh

KizZ said...

Wuyooo...walaupun agak complicated tapi at least dapat la jugak pengetahuan cket-cket..best2..

tnZackJ said...

kalau kimono tu dilipat, macam kuih koci