Monday, May 23, 2011

motip cenggitu?????

Assalamualaikum sumer......
hehehhe, hari ni spt yg sblom2 nih, aku nak stori mori ttg masa lalu aku
ttp pengalaman bodo2 time berkerja kat Zon Ria Besut...
time masa baru2 kawen n felig2 nak keje sb buhsan duk kat umah

dsebabkan aku nih cun dan cantek cun dan cantek ker??uishh~~perasan..
aku tlh diterima keje kat c2
wlupon sbnrnya depa2 sumer tak berapa nak suka amik org yg da kawen..motip??
tak tau naper???
niat aku cuma nak cari rezeki yg halal
memandangkan diploma aku mmg lsg tak leh digunakan kat negeri yg indah tuh..kehkeh
serius wehh..betoi..aku tak tipu. org da kawen mmg sush nak cari keje
aku pon tak paham ngapa??

jadi aku gunakan peluang tuh dgn sebaik mungkin..
walaupon gajinya cuma rm350 tuk 10 jam berkerja...
haahh tak cayoo..betoi, aku ni mmg tak pandai menipu..tu lah pendapatan aku tuk sebulan masa aku keje kat c2 dlu
bukn kat Zon Ria tuh je cenggitu
tapi kat tpt2 lain pon sama~~
cu bayang gaji korg banyak tuh..rasanya nak beli henpon CSL pon tak lepas~~kehkehkeh

tapi tu bukanlah stori yg aku nak kabarkan sbnrnya
tapi aku nak stori ttg motip org yg suka cakap berdegar2 kat blakang
tapi bla di bawa ke muka depn, tros diam membatu cam kena sumpah jadi tanggang
motip???
aku pon tak tau..
kisahnya bermula bila bebudak kat tpt keje nih tak puas ati ngn sorg budak pompuan nih
mcm2 la depa dok citer ttg ketidakpuasan ati depa terhadap budak pompuan tuh
depa dok citer ttg keje budak tuh
ttp sambil lewa budak tu time layan customer
ttg kedatangan dan kehadiran budak tuh
dan sumer yg buruk2 lah katakan..

canteknya tanda soal...Weeeeeeee~~

aku mmg malas nak buat dosa
jadik aku cuma dgr gitu2 jek
tu kerana aku pon tak berapa paham dgn apa yg drg cakapkan
almaklumlah masih baru dlm bahasa kelate dan ganu..

aku dgr sorg dari drg cakap
"ko pegi lah bagi tau kak polan tuh?"
maaf, sudah dialih bahasa dari bahasa kelate ke bahasa aku ek...kehkeh
mem dy jawab
"ko lah bagi tau"
"klu aku bagi tau, ko ikot sama ek!!"
"ok2"
maka drg pon gi bagitau

mlm tu diadakan meting bagi menyelesaikan masalh tu
kohnonnya nak depa sumer jgn dok kutuk2 blakang lagi
dan nyatakan ketidakpuasan ati depa
malangnya seko2 dok diam
bla ditanya
"Ada yg tak puas ati ngn sesapa kat cni, ce citer"
lansung sunyi sepi..
yg tadi dok kepoh2 pon ikot diam...macam tader apa yg berlaku
apakah??
camni bilanya nak settle, yer tak??

lagipon apa yg berlaku kat dlm Zon Ria tuh sumernya berbelakangkan politik
keje kedai baju pon ada politik na~~
mana taknya, teringat aku masa disuruh keje kat stor
aku diminta tuk tag harga kat baju2 yg baru sampai
dlm tuh ada 3 manusia
yg muka baik, tapi mulut mmg pedas
nak tau ngapa aku cakap cenggitu??
tu sebab barulah aku tau ngapa selama nih depa tak suka keje kat bawah
rupanya duk kat ats nih bergosip dan melaga-lagakan pihak atasan dgn bebudak yg keje kat bwh
motip??
dapat gaji lebey ka?? rasanya sama jek gaji depa ngn gaji aku dan bebudak kat bawah tuh
patutlah org ats tau sumer citer org kat bawah
rupanya ada spy dan batu api
tu lah punca ada sesetengah budak tak kekal keje kat c2

aku plak...huhuhuhu..
aku keje agak cukup lama kat c2
bla drg try2 nak naikkan pangkat aku
aku plak ngandung
jadi aku minta berhenti
dan pnh jugak aku bertanya
"Kenapa uncle nak naikkan pangkat saya sedangkan saya baru ja lagi kat cni?"
uncle tu cakap
"Tu sebab awk tak campur ngn bebudak tuh, tak gosip dan tak suka jaga tepi kain org lain, sb tu lah"
rasa nak terbahak2 aku gelak
aku tolak mentah
aku lagi suka jadi staff besa
tader nak ckit2 kpala

nak ikotkan sbnrnya, aku tak kesah ngn gaji yg diberi
tapi aku tak tahan ngn sikap depa
betoi2 punya tak tahan
sblom depa banned aku
baik aku chiowww dlu
mmg la memula org suka ngn kita
mana tau pasni..auwwwwwwwwm..kena telan bulat2

kalau nak keje, kena cari tpt yg suai ngn jiwa kita
betoi tak??
jadi skrg aku duk umah
mengedit buku apa yg patot
dan aku sukakannya
walaupon gajinya ciput jer
janji jiwa relax..hehhehhe


9 comments:

Atie iskandar said...

first off all nk say thnx kat akk coz letak kite kat bloglist akk.. hehehe..

baru kite tau kak, upanye org atsn ade ltk spy ek,, heh, biasalah 2 kak, blakg kobar2 ngate2 nie, tapi biler da depan2 senyap terus..
nnti biler da blakg alek, ngate2 lg.. biler ntah nk puas hatinye 2.. hahah

a.samad jaafar said...

ramai org yg mcm tu.. di belakang bukan main hebat.. berdepan kecut sekecutnye.. proses tu berlaku berulang2.. jaga periuk nasik kot.. hihihi..

tempat kerja yg tenang dan sesuai dgn jiwa jika kita peroleh.. itulah rezeki Allah buat kita..

errr... t kasih sudi ke blog saya.. dh kate dah.. mesti pening punyerrr hahaha.. sori !

budakkampung39 said...

alaaaa kak bende tu memang biase...kat belakang cakap berapi...itu ini....sekali depan2 teros senyap...ehhhh,,,akak keje ape??edit mengedit ni....wah2222

rajen bace?singgah sini...
bigbom:team ala korea dari malaysia
bila artis seksi cakap pasal aurat

cucu umie said...

yahoo..akak jadi pekerja contoh lh ..kuikui mesti mesa tulis entry akak dok gelakkan sebb bos cakap mcm tu dekat aka..hehe

amranaiman said...

manusia yang tdk reti menjaga mulut.. slalu berkata pasal org lain.. tanpa memikirkan masalah diri sndri... politik kje ni pon kat mana2 sume sama knapa ek??? ades

nelly said...

ala ..itulah manusia ..
banyak2 bersabar ~

adan said...

akak.. semua staff pompuan er? klu pompuan tak heran ar.. klu lelaki mmg mghairankan.. keh kehkeh

PendekarPetai said...

sebenarnyer perkara cmnie kite takkan alami selagi kite tak berada dlm dunia pekerjaan... lebih mematangkan fikiran kan?? hehe

Khuzrin Kamarudin said...

Ada yang belum kahwin tapi cun tak? hikhikhik....