Wednesday, November 30, 2011

Ummi....bontot saya ada bintik lah!!!

Assalamualaikum u olss

terkezut kut baca tajuk entri
hahaha, kasi gempak pepagi ari
besalah, akukan ummi yg rock..
muka jahat hati pink..ko ada, lallala~~

kalau tgk pada tajuk entri,
aku rasa korg2 dah leh agak apa yg aku nak kongsikan di sini,
bg bakal2 mak budak dan mak budak tuh sdri
ditambah ngn bakal2 bapa yg masih terkial2 mencari buku2 parenting tuh,
meh cni, hakak nak kongsi serba sedikit mengenai
bintik@ruam yg salu dok ada kat punggung bayi dikala sedar dan tak sedar..
aishhh, payah tau kalau anak dah ada ruam..
kalau salah jaga, leh berdarah dek non bila dilap ngn kain..
cayolah..hakak dah rasa..huhu~~

lets see, cara2 nak jaga kulit bayi agar tros mulus dan gebu
sama cam masa depa lahir..layanzzz


1. Untuk bayi berusia 6 bulan dan ke bawah : jangan biarkan bayi anda memakai diapers melebihi 6 jam tanpa ditukar. Bayi berusia 6 bulan ke bawah memerlukan penjagaan kebersihan 3 kali ganda berbanding bayi berusia 6 bulan ke atas.


2. Jangan lewat menukar diapers anak anda melebihi 15 minit selepas dia membuang air besar. Ia boleh menjadi punca alahan kulit. Ini kerana apabila najis bayi dibiarkan lama, ia akan bertindak balas dengan air kencing dan menyebabkan ruam pada kulit bayi terutama yang memakai diapers dari jenis plastik (bukan breathable).


3. Galakkan anak anda ke bilik air sebaik sahaja usianya mencecah 2 tahun. Pemakaian diapers tidak seharusnya berlanjutan. Anak anda perlu dilatih lebih awal untuk memudahkan aturan dan sistem yang baik.


4. Diapers yang baik adalah diapers yang memiliki kadar resapan yang tinggi. Ini kerana setiap titis air kencing yang mengalir di kulit boleh mengundang risiko jangkitan kuman.


5. Jangan tabur bedak pada alat sulit bayi,terutamanya bayi perempuan kerana ia boleh memudaratkan saluran air kencing.sebaik-baiknya gunakan krim sahaja jika bayi mengalami ruam.


info: lampinmanjadamia

bagos tak..suka tak???
harap2 info nih sgt berguna tuk ibu2, mak2, mummy2, amma2, dan golongan2 yg dimaksudkan sekelian
semoga hari2 anak anda lebih ceria
sama cam awek kat bawah nih...sokmo hepi...lalla

"saya pon takdak ruam...weeeeeeeeeeee~~"

21 comments:

Juliet_iRa~" said...

heee..ceria sokmo anak akk..:)

comel..!!

good tips tp Ira tak kahwin lagi..heee

haney said...

bagus la blog akak ni.macam2 ade. :)

adinda said...

best juga ... tip tuk bakal2 yang akan bergelar ibu....

CintaZulaikha said...

juliet_ira: praktikkan kat anak sedara pon hokeyy dik..

honey: timer kaseh ye cayunk..

adinda: kann...ha nih bila lagi nak jadik ibu nih?? hehe

ikatankasihku said...

tu dia, otai mom dah bagi tips, salin cepat semua.. :)

a.samad jaafar said...

comelnyeeee...suka tengok..
saya takde baby huhuhu..

t kasih krn tetap sudi membaca di blog saya walau terpaksa berdenyut2 kepala hahaha..

dhiera said...

oo...macam tu. tapi selalu nampak orang letak bedak banyak dekat alat sulit~

CintaZulaikha said...

kak nora: hakhakhak...pekena saya ka tuh..

a.samad: sama2..sy gigih ni baca gak belog sumer org..

dhiera: dulu pon akak wat g2, pas dah tau, dah kurangkan sb mmg tak elok..

Sekamar Rindu said...

salam...

betul tu kak..kalau lewat menukar pampers alahan pada baby..elakkan hal ni berlaku

einz said...

hahaha...bagus tok ummi2 yg lain juga...sygnye lom ada bby...hahaha...bear adalah....huhu....

Asrul "iLham" Sany said...

hish2.... tragis

CintaZulaikha said...

cik sr: kan...bagos tuk dipikirkan..

einz: hahhaha, bear yer..

Asrul: tragis???

senyumSOYA said...

heheh..bagos tips ni ...tapi blom kawen lagi..^^"

CintaZulaikha said...

senyum_soya: tgu kawen baru praktik key..hahha

einz said...

yup...jd no need to worry tok de bintik....hahaha...

CintaZulaikha said...

einz: yup, bebenor tuh..

KizZ said...

Hihi...bontot baby upenya..ingtkan....ish suspen je tau..terkejut gak , macam eh berani giler blogger ni tulis pasal sendiri punya..

iyan shazlind said...

terus rasa nak ada anak bila baca entry ni..alamak tp tak kawin lg..hahaha

cantiknya gigi..anak sapo la ni..hihih cumel la ikha :)

CintaZulaikha said...

kihz: sila jgn lucah..hahha

iyan: kan..sila kawen cpat2 ok..hehe

Eyda Sharip said...

anak akak ke tu ? comel nyeee :)

CintaZulaikha said...

yer, itulah anak akak..dy mmg comey, dan umminya jugak..perasan..lalal~~