Tuesday, February 1, 2011

Sinetron VS Drama Korea...Apakah??

Korang biasa tak tgk drama korea?? dan korang suka tak tgk sinetron. Bagi orang yang ada Astro, musti tiap2 ari korang akan dpt ngadap Sinetron indon kat ria atau prima..

Sememangnya bukn astro jer, tp tv 3 pon ada gak citer indon. tp tu buknlah perkara yg nak aku citerkan skrg, tp aku nak citer psl kesamaan citer indon dan korea berdasarkn storyline nya...kihkihkih...ni lah nmanya indon pon da kurang idea (saper suruh suka wat citer beratus episod, kan dah mendapat...kihkihkih)

Hal ni terjadi bila aku yg seawalnya tak bape suka tgk citer indon terfollow sebuah citer kat Astro. bagi yg pernah tgk pernah tak korang tgk BENCI BILANG CINTA, lakonan Marshanda dan Baim Wong...huhu. Citer tu sama gila ngan citer PRINCESS HOUR. Cmanya Princess Hour tu dia wat sampai pompuan tu dah ngandung. Tapi citer indon ni plak, huahahhaha..sampai meleret2 dan aku pon jadi kurang paham. Walaupon drg da tukr latar citer ni, tapi aku masih leh kenal citer tu sb tertengok citer princess hour kat Animax.


VS


Begitu jugaklah dgn citer KEJORA DAN BINTANG yang sekarang tgh tayang kat astro prima kot, ke ria. Ntah, lupa plak aku. Citernya saling tak tumpah ngn citer BRILLIANT LEGACY..huahhahha..apakah??


VS


Tu la namanya tader idea. Bukan jer org luar, orang kita sdri pon kekadang gitu, copy paste citer org, tacap situ sini sikit dah jadi citer kita sdri, yer tak??

Bukan nak cakap penulis2 skrip zaman kita nih dah kurang idea, bukan..cuma rasanya tak perlulah amik citer yg dah ada melainkan kita adaptasi dari sebuah buku..ha tu kira baguslah, macam citer Merong mahawangsa yang bakal nak ditayangkan di pagawam tu . Kan itu lebih baik. Biarpun citer tu cuma citer hikayat, yang penting tak copy citer orang lain..(pendapat ajer, jangan emo plak ye kawan2)

p/s: Apapun, majulah industri filem, drama, drama pendek, filem pendek, drama indi tuk 1 Malaysia...yehaaaaaaaaa

3 comments:

J.M.R said...

lagi suka layan drama jepun..hehehe...indon x minat sgt..

CintaZulaikha said...

saya layan separuh episod jer, pastu babai, adios..tata...huhuhu

asybedazzle said...

alahai malasss nk tgk drama bersambung2 ni. hehe