Thursday, March 29, 2012

sama jek di mata aku~~

Assalamualaikum u olss

salam jumaat dan salam 1 malaysia
haahhh, ari nih aku nak cerita pasal rancangan hiburan yg konsepnya sama
tapi dtg dari negara yg berbeza
ada jugak beberapa perbezaan dalam rancangan hiburan ini
tapi, still ttp nampak sama kat mata pelik aku nih
sb kedua rancangan ni ada penceritanya
yang satu ni menyampaikan melalui nyanyian dan satu lagi menyampaikan melalui penceritaan,
tp still ada muzik yg mengiringi, ttp ada nyanyian di setiap selingan cerita

wahhhhhh, mmg nampak cantek, smart dan fresh bg aku
nak tau rancangan apa yg aku kata tuh
ni ha dia

OPERA VANM JAVA dan KAROOT KOMEDIA

bg yg tak tau, OPERA VAN JAVA dtgnya dari indonesia
manakala KAROOT KOMEDIA adalah rancangan baru yg datangnya dari malaysia
kalau nak kata ada unsur peniruan di mana2,
memandangkan KAROOT KOMEDIA masih baru lagi di astro warna,
aku rasa tak patot kot kata g2,
sb banyak ja rancangan tv skrg yg suka copy paste rancangan dr luar negara

OPERA VAN JAVA selalunya menyampaikan cerita2 rakyat dan dongeng,
manakala KAROOT KOMEDIA menyampaikan cerita2 biasa yg direka oleh pelakon sendiri melalui pemilihan pelakon yg dibuat oleh penonton.

cthnya seperti di bawah

OPERA VAN JAVA



KAROOT KOMEDIA


malaysia dan ubah sket2 cara penyampaiannya
tu yg mungkin ada tak perasan
tp kalau bg kat aku
mmg aku perasan habes..cam sama jek kan..kehkeh

apapon, selamat berjaya kepada kedua rancangan hiburan nih
penonton mmg memerlukan satu penyampaian dgn cara yg baru

22 comments:

Anum said...

hahahhha
sama je

imie fatiema © said...

o'owh betul lar baru perasan.alamak,takde idea kritis n tersendiri ker mesia nak buat..ciplak idea ngr orang tak jadi isu ker lagi2 ngr jiran indon..sensitif tu..

CintaZulaikha said...

anum: sama kan..aishhh..hehhe

imie: hahhhaha, ni yg best jadik pengkaji rancangan tv nih.. ntahlah drg nih, mungkin btol kot cakap imie, deme dah tader idea agi kot, tuh yg copy dan ubah tuh...huhu

Izan Ishak said...

sbnrnya byk aje rancangan kat malaysia yg copy cat dari luar kan...

apa2 pun... harap2 dapat menghiburkan penonton.

CintaZulaikha said...

izan: harap2 lah gamaknya...huhu

M@W@R Q@SeH said...

xtau pape lama x tgk tv dh...hehehe

Asrul "iLham" Sany said...

sy suka britney spears lalala

afzalsukasuki said...

haah la kakak..tapi saya layankan je sbb sy mmg suka citer2 bergenre macamni :)

Kazman / Sue said...

ha'ah laa... macam sama....

adan said...

sebenarnye mmg same je caranya.. just ubah sikit je.. sekali tgk pun dah tau.. copycat.. hehe

anitadiana said...

tak faham lah kak ita ...tu..biasa lah kan kat tv tu semua copy negara sana copy negara sini....

CintaZulaikha said...

mawar qaseh: mak aihhh, ni musti sebok keje nih..hehe

Ais: tader kene mengena yek agie..

CintaZulaikha said...

afzalsauki: samalah dik oiii

kazman/sue: kan..kan

CintaZulaikha said...

adan:hahhahha, kan adan..hummm. mmg da tader idea kot astro nih..

anita:sumer pon copy kak skrg nih..huhu

My Life's Journey said...

Umi belum pernah lagi tengok sis .. nanti umi cari ..ingin jugak nak tgok hihi

CintaZulaikha said...

umi: ce carik, pastu tgk2..hehhe

CintaZulaikha said...

try

azam said...

salam kenalan

slava vagabund said...

memang best sangat la OVJ ni.. dulo ada extravaganza kat trans tv, indon gak..

Mahendra Bali said...

saya dari Indonesia, saya menyayangkan Karoot komedia mengikuti konsep dari OVJ, tpi saya tidak mempersalahkan Hal segitu karena bagaimanapun itu tujuannya untuk menghibur!

tpi ada baiknya klo malaysia mempunyai Ide yg dari dibandingkan dengan mengikuti konsep OVJ
karena jika sama dpt menimbulkan konflik kembali

AYo sodara malaysia tengok video OVJ
Opera Van Java Upil dan Ipul!

eko sulistiyo said...

hay2 salam dari indonesia untuk sodara2ku malaysia yg cantik2 dan cakep2, di indonesia acara upin dan ipin juga buming tuh, salut lah buat malaysia :)

Rama Rizki said...

karoot komedia tidak meniru OVJ,, pihak dari karoot komedia memang sudah meminta izin terlebih dahulu kepada pihak OVJ.. jadi tak ada yg dirugikan dalam hal ini...