Sunday, September 18, 2011

sesuka ati je nak berparang2...dy igt anak org tu anak ayam ka???

Assalamualaikum u olss
duk flat mmg tak sama cam duk umah teres
sb duk umah teres, jiran tetangga mmg tak brapa suka nak amik tau
hal jiran tetangga
lebeh2 agi, jiran tetangga ko tuh org cina atau india
untuk menyibuk tepi kain org lain tuh
rasanya hanya 20-30% je yg bersikap begitu

tapi kalau korg duk flat
huhh..dy punya jaga tepi kain org
lebih teruk dari org2 kat kpg
serius cakap..nilah kebenarannya!!

aku igt lagi time aku kecik2 dulu
tiap kali selang 2 minggu
musti ada pergaduhan yg membabitkan anak2 kat flat tuh
maklumlah, flat 4 tingkat ja pon
flat bandaraya
jadi jiran tetangga tuh mmg kita dah kenal sgt sikapnya
almaklum, tak ramai cam penduduk flat 16 tingkat
beza hokeyy...beza gila2 lah katakan..


jadi nak dijadikan citer terhangat
ada satu malam tuh
aku dgr riuh rendah org berpekik terlolong
kat atas tanah
aku pikir, ada lah tu yg dah kena histeria
kalau tak, masakan dy leh jerit2 cenggitu kut~
jadik, aku ngn mak aku pon gi lah tinjau2 kat beranda
dan beranda kami tuh berdepan betoi ngn flat sebelah
kira kata, bilik tidur dan beranda mmg betoi2 berdepan dgn pintu umah jiran flat sblah

aku tgk, ada sorg makcik tuh dah siap berparang2
kononnya, marah yg anak dara dia dah dihendap senyap2
masa tgh tukr pakaian oleh jiran flat sblah secara terang2
apakah??
gilalah, mmg mamat yg hendap tuh mmg cari pasai
sb setahu aku, makcik yg pakai parang tuh mmg seng naik antu
sb aku pnh kawan ngn anak dy...tp skrg tak dah~~

makcik tuh mmg suka mengambil jalan penyelesaian ngn menggunakan parang
aku tak taulah apa sebabnya
apa, tak leh bincang bebaik ker?
ntah2 ada kesilapan teknikal ke di sana sini
yg pasti, mamat tuh mmg tak berani nak turun flat
dan makcik tuh menjadi penunggu setia ngn parang kat bawah flat.

keesokan arinya, member skolah merangkap sahabat rapat aku wat muka sedey kat skolah
member rapat aku tuh tinggal kat flat sblah tuh
aku tyalah, "awat ko sedey?"
dy pon dok ceta
pasal kejadian yg aku sdri tau pasal semalam
menurut dy, mamat tu, pakcik dy
dan menurut ceritanya
pakcik dy tader niat pon nak tgk anak makcik tuh
dy cuma terpandang yg anak makcik tuh tukar baju masa dy nak gi buang sampah
sb langsir bilik akak tuh langsung tak tertutup
mungkin sb akak tuh terperasan
akak tu pk, pakcik dy hendap akak tuh
apalagi, kecoh r...

dan akhirnya aku pasti
takkan tergamak mamat tuh nak tgk
sb setahu aku, famili mamat tuh famili baik2
yg pasti, salah akak tuh la sb tukr baju tak tutup langsir
cam sesaja je nak org tgk badan dy yg solid molid tuh
pastu, sesuka ati mengadu dan menyebabkan org lain jadi mangsa

sebulan ja pastu
famili member aku tu tros pindah kat pantai dalam
kata dy, dy takmo gado2
dan takmo tgk parang makcik tuh melibas2 kpala pakcik dy
apakah???

pikir akulah, sesuka ati je makcik tuh nak berparang2,
apa dy igt anak org tuh anak ayam ka??
benda boleh disoal selidik dulu
bukn hya hentam keromo
mendengar dari satu pihak saja...
bukn tak adil ke hal tuh bg seorg manusia??

ps: kalau ampa nak tau, akak ni adalah akak yg simbah air kat aku tuh..ciss~~

11 comments:

iyan shazlind said...

Ler ntah apa2 je...mmg suka cari gaduh tul sefamily la..doakanla mereka diberi hidayah oleh ALLAH..

p/s : makcik tu ada keturunan pahlawan ke apa? hehehe

cik fadh said...

ermm selalu je mcm ni kalo dok flat . cik fadh dok sewa uma ala-ala flat jugak skang, bile ketawa dlm rumah pown kene herdik dekat jiran sebelah . hadoiii !

Namee Roslan said...

culture berbeza, saya tgk cousin sy duk flat. nakal sgt dan cara cakap macam gangster pdhl umur baru 8 tahun. cakap mcm sameng n xde budibahasa. sbb dia bergaul dgn mat2 rempit kt are flat tu. bahaya lah besarkan anak kt area mcm tu.

Anum said...

ye la banyak risiko duduk flat nie

ikatankasihku said...

angin meroyan dah sampai ler tu..
akak pun dulu duduk flat, ada india laki bini gaduh tgh2 malam, 1 flat tak boleh nak tido, asik amah, apah jer yg keluar..ayoyoyo, dunia dunia

hamzah ian said...

dah nama amarah... huhu

Asrul "iLham" Sany said...

"Syrena takut tengok parang. T_T" Syrena mula menangis.

Hanny Esandra said...

makcik ingat anak makcik hot ke..hikhik..

Mamachia said...

hidup berjiran yang tak saling kenal, tu yang takut tu..
harap jangan terlibat sudah...
apa2 pun takut pula tengok gambar parang tuuu....

iMBobo said...

aduh salah paham rupanya, makcik tu kuat nau berparang hehe..

amranaiman said...

adeh... slh paham yg membrukkan keadaan.. T_T