Friday, February 8, 2013

dah jadi addict~

Assalamualaikum u olss

dolu2, aku lukis kartun komik jek
siang malamlah aku lukis komik...komik kartun manga
fuhhh, serius sehhh, aku mmg suka gilak lukis kartun
pastu, abg aku tegur
"ko takmo lukis pemandangan ke ti?"
aku pon renung ke depan, dok pikir, mampukah aku lukis gambo pemandangan
lebih2 lagi menggunakan berus dan water calour
uishhh, tak mampo kut
pastu abg aku kata, "kau boley punya..." dan tros dia ngajor aku
tu kerana dia sgt mabeles dlm melukis gambo2 pemandangan
aku sgt salute dia, abg aku adalah idola aku dalam bidang lukisan
rasanya, hampir setiap hari aku tgk dia melukis time skolah dulu
pas jek dia pindah umah, tros dah aku tak tau, dia still melukis lagi ke tak....humm

pastu, masuk form 3, aku cuba menulis...nulis puisi
tak pasal2 ada followes plak...
tu menjadikan aku lupa pasal lukisan buat sementara, aku jadi ketagih pulak nak menulis
dari puisi, ke cerpen, dari cerpen ke novel
fuhhh, nikmat siyukkkk, nak2 plak bila ada member2 yg kata " ko tulis cerita best r, bila nak sambung agi??"
bangga sat, kembang bontot jgn cakap r
rasa macam apa yg berlaku kat ats tuh, semua cam mimpi...sedangkan aku ni bukanlah bagus sgt pun.

last2, abis jek spm, member aku Natasha ajak aku apply Aswara
katanya, aswaralah yg paling suai ngn aku time tuh
sedangkan, time tuh aku ada gak apply uitm utk kos fesyen
akhirnya, aku lebih terjebak utk pergi ke aswara, lagipun dekat..senang mak aku nak mai tgk
masalahnya, aku tak pulak amik kos lukis2 nih
tp aku amik kos penulisan...perghhhhhh...sesal dulu pendapatan, sesal kemudian tiada gunanya...
3 tahun yang penuh liku dan cabaran
rasa nak muntah pon ada bila ngadap komputer ari2
taip, taip, taip....tu je lah keje aku siang malam...spi sakit2 r kepala aku
kalau naip jek taper r, ni nak kena cari bahan lagik....walawehhhhh, mmg trauma buat seketika...
ternyata, aku mmg sgt tabah...hahhahhha. abis jugaklah 3 tahun tuh, semata utk mendapatkan sekeping kertas bernama diploma...aiseyyyy..
itulah yg dinamakan kelebihan, mencari ilmu itu biar banyak kata org
dapat jek sijil tuh di tangan aku, tros terdetik di fikiran aku...mungkin inilah namanya bakat tambahan..dan jujur aku cakap, aku sgt, sgt, sgt syukur sb aku pnh belajar ilmu penulisan nih..
sebabnya, ia sgt banyak membantu aku dlm menterjemahkan diri aku di khalayak ramai..

pastu, aku kahwin...cita2 nak nulis novel tuh aku pendam dalam2
dari 1 hari ke 1 hari, aku tak gak nulis2, akhirnya aku ilang daya mental dlm menulis
cara2 nak cari idea pon aku dah lupa...pastu aku berjumpa dgn Hanny Esandra, junior aswara aku dlm fb
kerana dia, aku nulis balik...tp, cerpen je lah, aku sedar yg aku tak boleh kekal dalam penulisan yg panjang
maksudnya, berhelai2..tp bak kata Hanny Esandra, "tak apa, yg penting, kau masih ada minat nak nulis"
ye btol, aku sokong kata2 kawan aku tuh, 
nak2 plak bila Asrul Ilham Sany, yg juga writer, ajak aku join Warna Kaseh, sebuah blog penulisan.
terubat rindu aku untuk menulis semula..dan akhirnya, terjadilah 'untuk separa tuhan'
koleksi cerpen yg ada aku dalamnya..salah seorang penulis indie yg mengong lagi sentap..hahha

selang beberapa detik, datang pula Nabila dgn lukisan2 zentanglenya...
aku jd terdetik, aku jadi minat, aku jadi suka balik nak melukis
sedangkan, dah 6 ke 7 tahun aku tinggalkan pensil, pen dan art block
boleh lagi ke aku melukis???
tros Nabila cakap "kalau minat, musti boleh punya"
ni bukan sekadar minat, tp aku sgt, sgt, sgt rindu untuk melakar
kerana sgt rindu itulah, dalam sehari aku melukis 3 lukisan sekaligus...bahhahhahha
mmg addict siyukkkk..nak banding menulis dgn melukis, aku rasa , melukis lbh memberikan kepuasan
buktinya, aku akan senyum sorg2...verangan yg lukisan aku tuh bestttt, sedangkannnn
BIASA JEKKK~~

inilah namanya pinjaman Tuhan kan
aku pasti akan terus bersyukur dan bersyukur
agar, pinjaman ini, boleh aku ajar pula kepada zulaikha....yer nak....

music in me...hehhhe
close up~

rapunzel...

ada sapa2 nak beli??? $$$ ehem...

 ps: saya budak baru belajar...(maaf, entri berjela)

11 comments:

Namee Roslan said...

wah..berbakat ! tulis boleh draw pun boleh!! saya cadangkan akak buat cerita pendek lah then buat buku jual ! :D yang lukisan akak lukis kat atas ni, apa kata akak scan and buat header blog ! cantik ! serious !! :D

CintaZulaikha said...

scanner rosak, sb printer buat hal..nantilah, ada rezeki, musti scan..

jeBateja said...

sekali ada banyak bakat lah hang....sekali tabik spring laaaa.....mmg terbaek lah hang....Taniah...

shameel Iskandar said...

Salam Zulaikha, awk berbakat dan jgn matikan bakat.. teruskan dan cari semula semngat yg hilang..

CintaZulaikha said...

jebat: tak banyak pon...huhu

CintaZulaikha said...

shameel: yezaaa, insyaAllah

Cik Imie fatiema said...

makk koiii chanteq sangat,serius cun,sy mmg suka drawing2 camni..buat atas tshirt konpom saya beli..amacam?

CintaZulaikha said...

saya budak baru blaja kak, nak buat n cetak ats baju..jauh lagi kuttttttt..

Jna marcello said...

perhhhhhhhhhhhh mmg berbakat!!!!!!!!!!!!!!

AWESOME~!!!!!!!!!!!

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

wah akak mmg berbakat betol la ni..cantik...

hainom OKje said...

mmg bakat tu dah ada dalam diri... walupun tak mengikuti kursus secara khusus mcm penulisan tu tapi sentuhan tu tetap meletop ,....Tahniah!! kembang le tu!!hehe