Sunday, May 19, 2013

majlis makan beradat yg owsem....:)


Assalamualaikum u olsss

ingat lagi tak entri sebelum ni  aku pernah cerita pasal big event 
dan baju peach pink yg nak aku pakai pergi majlis besr tuh
haaaaaaa, inilah dia, hehhe
cerita baju dan majlis makan beradat, kolej tentera udara yg owsemmm
kalau tya pada akulah
ini merupakan pertama kali aku join majlis2 camni
sebabnya, majlis nih utk sarjan dan ke atas yg dibuat oleh mess tentera
majlis ni dilangsungkan di hotel holiday villa, jumaat lepas
biasalah kalau majlis2 camni kan, depa mustilah buat malam2 hari
dah la malam, lama gilak plak tuh
jadi sebab itulah, kami2 tidak diwajibkan utk membawa anak2 
sob2, sian ikha, kena tinggal kat umah jiran..tu pon aku lari2kan
kalau tidak, mau bergayut kat kaki walid dia, melalak nak follow sekali....

abg kacak bawa kereta dgn laju, sb dah terlewat, hehhehhe
kul 6.00pm jek kami dah bertolak, katanya ada taklimat sebelum majlis berlangsung
ikotkan, majlis bermula jam 8 malam
alah, cam tak paham plak majlis2 rasmi camni
semua nak perfect kan, jadinya, kami2 ni dah diarahkan utk tiba awal di hotel dgn sms
banyak benda nak kasi tahu katanya
jadi berdesas desuplah kami ke alor setar dgn gopoh gapah, 
sebabnya, hahhaha, ptg tuh kami pi merendek dlu
tak tahu plak depa2 ni nak buat taklimat...kan dah terlajak masa...

amik nama...amik no meja..perghhh...seb baik sempat..
sampai jek kat hotel, lek lu kat lobby, goyang2 kaki sambil tgu beberapa member en abg muncul
agak2 dah ramai, depa semua pi naik lif, naik tingkat 9
jumpa jek meja urusetia, terus bg nama..masuk dlm data yang dah terpapar di skrin besor
perghhh, ramai sehhh...seb baik dpt meja hujung, kalau nak terkincit nanti pon, leh larik2 kuar cari tandas
tapi malangnya en abg dah bagi amaran, kalau nak kincit2, kena tgu abis majlis
aku pon pelik..aku tyalah, "spi kul brapa plak majlis nih?"
selamba jek dia jawab..."kul 11 lebey kut"
perghhh, gilaklah..kalau betol2 aku nak terkincit nanti, macam mana? mahu batu karang nak nunggu...
standart r...protokol kan..
sabooo je lahhh...

semua ahli majlis dah ada...cam best jek tgk memasing pakai messkit...lalalla
kata en abg, majlis ni samalah cam majlis meraikan kemenangan dalam peperangan
katanyaaaalah, walaupon aku tak paham....ngehngehngeh..

tanpa membuang masa, kami2 pon lepak2 dlm dewan
konon2 nak amik gambo bebanyak r malam tuh
last laki aku cakap agi
"jangan amik gambo masa majlis yang, tak dibenarkan.."
alorrrr, baru nak tjuk menu apa aku makan
tetiba dah kena tegah plak...ahaiiii
ni lah namanya, tak tahu adab dan peraturan
saya bukan army kut...jadi samalah cam saya budak baru belajar gamaknya
kalau tak diberitahu, mmg menonong je la aku amik gambo sesuka hati nanti
pastu kena halau, bahahhahhahha....gila ganaz spi kena halau~~tipu kut


en abg amik gambo dewan...dari kiri pon nampak encem...camno nih...
hahahha
dewan majlis....semuanya teratur..nampak sgt grand...
ada dlm 4 meja panjang kat sini...muat untuk 200 orang...
piala kemenangan...setiap meja musti ada dlm 4 piala yg depa letak
yg ni, btol2 duk depan aku...hehhe
bunga pon dapat, en abg kasi.....

majlis bermula jam 8.30 malam
memandangkan ketua komandan pon tiba agak lewat, jem kut rasanya
sb hari jumaat kat alor setar sama cam hari sabtu
makanya, hari itu adalah hari untuk berjimba2
hotel ni plak duk tgh2 bandar..jadi tak heranlah kalau ada yg tiba lewat sebab tak jpa parkir
parkir hotel ni kecik bangat sehhh...kalau lewat, gerenti kena parkir kena parkir kat luar, cayalahhhh
hotel jek grand...parkir kecik...pelik aku...

majlis dimulakan dengan muzik yang diiringi oleh band tentera darat
memandangkan band tudm pon ada majlis malam tu kat butterworth
jadi, terpaksa amik band tentera darat
time nilah semua protokol dah mula
majlis ni majlis paling sepi pernah aku gi
sedangkan sblom tuh, masing2 banyak mulut
mungkin ni lah namanya makan tentera kan
sopan gilakkk
setiap tingkah laku dan permulaan sesebuah majlis akan diiringin dengan pukulan hammer
jangan tya aku kenapa
hammer ni cam hammer kat mahkamah tuh
teranjat jemah bila depa ketuk untuk umumkan sesuatu perkara
cth, nak mula makan ke, nak bagi ucapan ke...camtu r

paling teliti bila time makan
menyuap akan bermula bila band tentera darat tadi mainkan lagu
habis jek lagu, kita pon kena habis makan juga
takleh dah nak suap2 baki salad kat dlm mulut
mahu kene sekeh ngn laki nti, hehhe
jadi, sb tulah, aku rasa cam tak puas dan tak tenang bila makan
walaupun pada hakikatnya depa dok main lagu titanic...hahhaha
yg aku perasan, bila kita makan, makanan berat
depa dok main lagu rancak
tahu r, nak kerat ayam tu kena pakai pisau
tp janganlah spi main lagu rancak semacam kan...jadi tergesa-gesa aku nak potong ayam tu
nak kasi perabis...lapa kut
kang lagu stop, dah takleh makan...rugi rezeki sedap malam tuuu...
mmg kelaka habislah...

abis jek majlis dah dlm jam 11.30pm
time tuh la baru leh nak bergambo sakan
walaupun taklah sakan sgt
sian I, baru jek nak amik gambo komandan KTU
tapi tak dpt...jadi tak dptlah nak tjuk gambo pakcik tuh
mabelesss kut pakcik tu...baik sgt...
bagi ucapan pon, cam ceta ngn member2 kat kedai kopi
tak ikut skrip...
katanya, ini sajalah cara nak merapatkan diri ngn org2 bawahan dia
biar santai...asl terisi...
kagum hakak!!

en abg dan messkitnya....gerammmmm sgttt...bahahha
Sarjan U Rizal b. ab hamid dan Sarjan Rahimi tentera darat...
memasing sama tinggi...
cantik tak baju kak ton...bahhahahhah

gediknya mereka berdua...hehhhe

nak bikin gambo frame nih...ahakzzz

ingatnya nak pi makan lagi pas majlis tuh
maklumlah, walaupon depa dok hidang 4 menu malam tuh
still rasa tak kenyang
nama pon makan hotel...paham2 sudah kan
tpppp, memandangkan ari pon dah sgt lewatttt
ikha plak tido kat umah jirannnn
jadinya, kami tak jadilah nak pi makan2
nak terus balik umah, amik ikha, siannn...dah la tak dpt ikut
kena tgl plak tuh
seb baik ikha baik malam tuh
kata akak jiran depan umah...ikha ada nangis, tapi nangis sat jek
pastu trus tido
alahaiiiii, siannya anak ummi ngn walid




11 comments:

Nurzakiah Hanum said...

bestnya

hainom OKje said...

Suka tengok mereka beruniformkan CZ....Tp OKje pun tak suka gi majlis2 cam tu formal dan protokol...tak bestkan!
Amboi bini dia..... sama melaram yeh! haha...Sabau ajelah IKha kena tinggal....

imie fatiema said...

mmg grand,smart beruniform

shameel Iskandar said...

Pernah dengar jgk ttg makan beradat ni dari member2 yg jadi army n Navy.Mesti seronakkan dpt ikut serta.

jeBateja said...

den dulu kono gak....mak ayah gi Wisma majlis makan malam....kawe duduk ghhumah jerk dgn adik2. Pernah jugak mak kena belaja makan beradab...cara guna piso...cara guna sudu garpu bagai....now...mak den pakar makan gaya mat saleh berbanding den....ahakz

Hijab Valley said...

Salam sister.. jemputlah berkunjung ke blog Hijab Valley. Byk koleksi shawl dan tudung2 menarik. Promosi dan GA jg sedang diadakn sempena pembukaan blog shop ini. Jangan lupa follow juga ye..

Terima kasih =)
http://hijab-valley.blogspot.com

anitadiana said...

amboi romantiknya....cantik ...biasa kot coz dulu along kak ita selalu ada majlis mcm ne...anak-anak kak ita kena jaga...

BUNDA a.k.a KN said...

assalam,

memang segak bergaya dengan uniform dorang...

M@W@R Q@SeH said...

bestnya...muka akak ngan asben cm ade iras2 je...

Wanieys a.k.a IbuQalief said...

segak cik abag dgn dgn uniform mcm tu..akak pn cantik

Namee Roslan said...

meriahnya kak !! banyak kerusi smua. mau penuh tu.. takpe..janji perut kenyangggg. hehe