Friday, April 29, 2011

tolonglah jgn suka copy citer org..huuh~~

Assalamulaikum u olss
memalam buta gini
aku ada 1 citer nak stori kat korg
citer ttg org yg suka copy citer org lain
dan wat cam karya depa sdri
aku tau mmg da ramai manusia yg suka wat gitu
tapi plzzzzzzzzzzzzzzz lah
tolonglah hormati hak cipta org lain
sb bla korg buat keja2 g2
korg akan terima padahnya sdri...serius cakap..

aku saja suka nak stori hal ni sebab
ptg tadi abg editor ada call aku
minta kepastian ttg novel yg aku edit 2 bulan lepas
aku igt lagi dy pnh ckp
"Best tak citer budak tuh?"
aku pon Errrrrrrrrr..panjang2
aku Errrrrrrr pon bersebab,
nak tau sebab apa?
sebab novel tuh 99% telah dicopy dari citer sejarah melayu kita
dah diolah ikot versi budak tu dgn hya menukar nama
apakah??
mmg wat keje gila........

aku pon ckp hal yg sebenar
tp mungkin sb abg tu da lupa
jadi ptg tadi dia call aku smula
nak kepastian skali lagi
sambil stori ttg budak yg antor novel tuh
dy cakap..masa dy minta budk tuh sain kontrak novel yg nak diluluskan
tetiba budk tu ckp kat dy
"bang, klu citer ni citer copy, saya kena saman tak?"
apakah???
abg tu pon pelik, dy tros tya balik
"asl ko tya gitu? takkan ko copy citer ni dr mana2 plak?"
"saya cuma olah sket2 ja.."
sket2 dy kata. menurut pembacaan aku, tak ada nama olah sket2 yg aku npk dlm novel budak tuh..
aku rasa dy dah copy sumer dan wat citer tu cam citer dy..
apa dy igt aku bodo..
klu nak wat citer sejarah pon..tolonglah jgn wat cam citer sdri
ckp ajalah kat abg tu saya nak buat citer sejarah
tak marah nya abg tuh..


aku dibesarkan dgn citer hikayat dan sejarah
jd jgn cuba nak nipu aku ek
mungkinlah org lain tak pnh dgr citer2 yg korg tulis tu
tp aku pnh...huhuhu~~deym...

jadi gamaknya, budk tu hampir diterajang olh abg tuh
kerana tlh menyusahkan idop abg tuh
mana taknya, lagi 2 ari citer tuh dah nak dicetak
tetiba dy wat pengakuan bawa maut plak
kan da mendapat~~LOL

"ngapalah ko buat gini wahai budak?" kata abg tuh lagi
"saya takot klu saya ckp hal sbnr kat abg, nti abg tak nak terbitkan citer saya" mmg ayat yg siyotttttt~~tu ja ka alasan ko ya budakkkkkkk...hadoiyai~~ni la namanya budak baru nak naik...nama da blajo undang2 dlm penulisan, tp ttp mengong~~huuh...

nasehat aku
tolonglah jgn copy paste citer org lain
lebey2 lagi citer sejarah dan hikayat
pastu antor kat penerbit
mmglah cari nahas~~

Wednesday, April 27, 2011

sebuk memanjang~~letih

Assalamualaikum u olsss
gila lama da tak buka blog
lama ka
eh lama la jugak~~nak masuk 4 ari gak rasanya
mana taknya, bila dah balik umah mak
sumer pon da terlupa...
sampaikan nak komen blog kawan2 pon aku tak sempat..sori kawan2
nti bila I dah tak bz sket I komenlah apa yg patot ek..kihkih

motip letk pic ikha???

buat masa ni aku ada kat johor
umah mertua yg tercinta~~
6hb depn baru kelik Kl smula
jadi klu dah kat umah mertua tuh
paham2 sudehh
mustilah harus bertungkus lumus dek non~~
nama pon menantu yg terbaek..wakakkakka perasan gila aku~~

k la kengkawan
aku nak chiow dlu
nti klu ada citer best aku gi tau ek
papai~~

ps: mood letih ya amat~~

Sunday, April 24, 2011

Kuala Lumpur + badan yg sakit~~

Assalamualaikum u olsss~~
pepagi buta da update blog
semalam lsg tak berkesempatan
sb bdn ni letih bebenor ngn perjalanan yg jauh..huhu~~

kul 6pm smalam aku spi KL
terus ja pi cari taxi
naseb baik taxi banyak
tak mcm dolu2
puas dok nunggu, spi keting kaki pon rasa nk tercabut~~

pinjam kat cik guggle
nak bawa anak kesayangan hamba gi paleterium ler~~
hahhahhahha..sekarang rasa da cukup hepi
spi Kl ngn jayanya
lusa nak balik JB plak
spi la 6 hb
pastu blik Kl semula~~
banyak tol tpt nak travel
almaklumlah jarang2 jalan jauh..
huhuhuhu~~

k la, nak chiowww sin chi da......
daaaaaaaaaaaaaaa~~~~~~~~~`
Weeeeeeeeeeeeee~~ melayang bagaikan angin...teiba!!

ps: batang tubuh terasa sakit bebenor da~~

Saturday, April 23, 2011

KTM komuter + koc wanita = cian pakwe adik aku..kakakkak~~

Assalamulaikum sumer
kihkih..memalam yg best gini
diselangi ngan memikirkan nak balik kl sok
membuatkan aku teringat akan citer ttg pakwe adik aku
citer ttg beliau dan KTM komuter..

ingat lagi time tuh
aku, adik aku, beliau dan ikha cadang2 nak gi jenjalan kat mid valley
dan kami time tuh dari komuter bandaraya
disebabkan kami ni seko2 tak pandai naik komuter
melainkan LRT..jadi kami ofkos2 sesat
bukan nak kata aku nih tak pandai sgt naik komuter
tapi guide travel dy untuk perjalanan train tu amat mengelirukan
jadi dari pagi kami bertolak
ptg kejong baru spi kat mid
mana taknya, naik turun, naik turn train
dah rupa cam batak plak rasanya time tuh...huhuhu

adik aku dan pakwe beliau~~

nak dijadikan citer
time tuh kami tersesat sampai ke komuter angkasapuri
disebabkan adik aku terperasan akan tpt yg kami berhenti tu
dy tros cakap
"aku rasalah ct, kita dah salah naik train nih..apsl lak kita ada kat angkasapuri nih, patutnya kita redah mid dlu~~"
aku pon yg baru aja perasan ngn situasi tuh
tros jerit minta adik aku dan pakwe adik aku turn ngn sepantas kilat.

aku nengok ikha pon dah pening2 time tuh
mana taknya, skjap naik, skjap turn
sampainya tidak jugak..apakah?
masa tu, aku dah buat keputusan
klu kali nih salah lagi
aku nak naik taxi je kat stesyen kl sentral
noktah...
jadi depa yg dok follow aku dari awal tadi, cuma menurut kata
tak tau da nak kata apa

lebey kurang 45minit jugak la kami nunggu
tetiba sebuah train dtg
kami tgk arah perjalanan train tuh
ha betoi2..sah ni lah trainnya..pikir aku...
kami pon lari2 naik
time tuh kami tak npk lsg pelekat koc wanita yg ditampal kat pintu komuter tuh
jadi ngn selamba jek pakwe adik aku naik
dy tgk sekeliling
"awat sumer pompuan nih?"
sbnrnya pakwe adik aku org kelate, tp gasaklah aku nak translate bahasa perak..blog aku..LOL
kami pon ikot pandang sekeliling
sumer pompuan dlm train tuh dok sengih2, ada gak yg gelak2 kecil
time tu lah kami ternampak pelekat koc wanita tuh
apa lagi, mencicit pakwe adik aku tu kuar dari train
muka dah mula merah padam
aku nengok, dy lari ke gerabak belakang
tetiba nampak dy lari2 kat depn pintu utk ke gerabak depn plak
time tuh sumer org da gelak2

pinjam sat kat cik guggle~~

cian aku nengok pakwe adik aku time tuh
sasau gak lah nak cari gerabak yg ada laki jek~~
naseb baik dy sempat naik
dan menurut dy masa da spi kl sentral
hampir kesemua org dalam gerabak wanita kat belakang tuh
tergelak kecil bla tgk dy wat muka gelabah...

begitulah gamaknya
kalau ketawa2 sblom naik train
lsg tak sedar ngn apa yg bakal terjadi
apapun, beliau mmg sgt tabah orgnya
spi ke ari ini
aku dgr dari adik aku
yg dia da lulus ujian nak jadi pemandu lokomotif tuk KTM komuter
apakah??
bakal pemandu komuter rupanya, wakakkakkakkakka~~
apapon aku doakan dy berjaya jadi pemandu komuter yg berjaya
walaupon dy tak sedar gerabak yg dy naik tu gerabak wanita~~

ps: ddy, bila nak bg akak tiket free nih??


Friday, April 22, 2011

Kampung aku kat KL..kpg korg????

Assalamulaikum sumer
gumbira sungguh rasa ati..sok dah nak balik Kl
nak jpa mak, nak jpa adik, nak gi kubur arwah abah...yahuuuuuuuuuuuuuu~~
almaklumlah kampung aku kat Kl
tak macam kpg korg, kat johor, kelate, perak, pahang etc....kihkih

walaupon kpg aku kat Kl
aku ttp gembira
ngaku yg kota batu tuh sbg kpg aku
mana taknya, kat c2 la aku dilahirkan
dibesarkan, dan disekolahkan..sampai besar gedabak camni


sumber cik guggle
ni lah satu2 masjid yg ada kat bangsar+tpt aku menikah dolu~~Weee~~

pas je kawen
tros ja pindah kpg..pelik kan
org dr kpg pindah Kl.
ni aku plak dari Kl pindah ke kpg..huhuhu~~pengalaman baru babe...........
sapa aja ada pengalaman cam aku nih, melainkan aku dan 2-3% manusia yg lain
manusia yg terpaksa dipindah ke kpg kerana pekerjaan ..betoi tak??

apapon, kali ni aku balik lama sket
sb laki aku ada kursus kat sungai besi
jadi ati ada sikit bunga2
sb dpt merendek kat Kl .........yehaaaaaaaaaaaa
Weeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee~~~

apapon spt entri di atas
aku nak gak tya kat korg...
kpg korg kat mana plak??? kihkihkih...

Thursday, April 21, 2011

apadaa..baik toksah pakai tudung da gaya gito~~

Assalamualaikum u olsss
ari jumaat suda~~
huhu..bersamaan dgn ari yg mulia nih
aku suka nak stori pasal diri org perempuan yg kekadang tak sedar ngn kesilapan yg depa buat
sememangnya dulu aku pon g2
sampai laki aku kata,
"cuba ayang cari baju yg labuh sket, cantik apa kalau ayang pakai"

gambo cik guggle

memula aku tak paham gak ngapa laki aku ckp cenggitu
rupa2nya laki aku dah dok perasan t-shirt yg aku pakai tu tak suai tuk aku bla aku duduk kat mana2
nak tau sb apa?
korg org pompuan musti tau kan....
segala lurah di bahagian punggung npk terserlah baikkkkkkkkk punyer..
tu yg kira npk lurah lah
yg jenis lain pon ada jugak~~
ni kategori nak tayang jenama spenda~~
hadoiyaiiiiiiiiiiii..apakah???

elok2 pakai tudung
pandang ja kat bawah
ranap segala keindahan~~
hal nih terjadi kat aku dulu2 masa sblom kawen
tapi pas ja kawen, tros insaf, takmo da buat cenggitu
apa guna pahala yg dicari dipotong sifar hanya kerana pemakaian yg tidak enak mata memandang..
huhuhu..cu pikir..

tu citer aku
ni plak citer org yg kami terlihat sekitar sebulan yg lalu
masa tu aku 1 famili gi makan2 kat food court KB mall
tgh dok syok mkn smbil nengok tv
tetiba laki aku bersuara

ayang: cuba ayang tgk blah kanan kita, kat meja depan


aku: (pelik) nengok apa plak?


ayang: tgk jer lah, yg pakai jaket putih tuh..


aku pon nengok..elok ja, tader yg pelik pon, pikir aku dalam ati.


ayang: cu ayang tgk bawah sket..

aku pon nengok bawah sket cam yg laki aku suruh..apa dia plak yg laki aku dok surh nengok nih..aku makin konpius.


ayang: (tersengih) ayang tak perasan ka? seluar dy..


tros aku nengok suar jeans awek tu..sah2 npk spenda..glupp..


aku: apa yg peliknya, mmg ramai pon g2 skrg nih..


ayang: mmg la, tapi cu ayang perhati spenda dy betoi2..

aku pon dok perhati..halamekkkk~~ muka ja cantek, tapi spenda lobang2..

jadi apa pengajaran yg kita boley lihat kat cni..bagi akulah, korg dah cantek2 pakai tudung, jadik pakaian pon kenalah cantek dan senonoh..buang lah tabiat pakai t-shirt pendek tu kalau ikhlas nak pakai tudung..lainlah ampa kat umah, yer dak???


jadi renung2kanlah..dah selamat ari jumaat..

ps: hamboi ayang..tengok sat mata, meh cek bg eye mo..gatai~~lallalla

review novel kawan baik aku~~

Assalamualaikum sumer
dgn bangganya malam nih, aku nak review novel terbaru dari kawan baik aku
Cik Hanny Esandra yg jelita..huhuhu ayat kena up sket
novel yg diusahakan dgn penat lelah dan ckit kpala
dan akhirnya berjaya diterbitkan
dan akan dikeluarkan...buln depn kot~~ ntah aku tak igt
tapi gitulah gamaknya~~

meh kita terjah sedikit sebanyak isi dlm citer beliau




“Saya tak pandai berbunga-bunga, pak cik. Saya tak pandai nak bermadah berhelah… apa kata saya terus terang aje kat pak cik. Barulah rock!”

Memang betullah kata orang, hidup ini satu misteri. Kita tidak akan tahu apa yang terjadi. Begitu juga soal jodoh dan pertemuan. Erzalina adalah cinta mati Anuar. Apa saja yang Anuar lakukan hanya untuk mendapatkan cinta daripada Erzalina. Tapi, Anuar ini suka menjerat dirinya. Suka memalukan dirinya. Mahu mengurat Erzalina, tetapi tidak kena cara.

Bagi Erzalina, kehadiran seorang lelaki merupakan perkara baru dalam hidupnya. Dia yang sopan dan pemalu itu bernasib malang apabila mendapat peminat yang macam orang sakit mental seperti Anuar.

Berbagai adegan lucu berlaku. Daripada seorang lelaki yang nakal, Anuar jadi seorang lelaki budiman yang membuatkan Erzalina mula terpaut hati. Namun, saat hati mula ingin menerima, Erzalina mahu dijodohkan dengan Rafiyudin. Siapa idaman kalbu Erzalina? Benarkah apa yang dirasa Erzalina itu cinta? Mampukah rasa cinta yang baru diketahui, menyatukan dua hati?

acececehhh..best kan....jadi apa nak tgu lagi
pi kedai carik n beli...hayati btol2..mana tau ada kena mengena ngn idop korg

k lah...i need a rest..dada rasa senak plak mlm nih...chiowwww~~


ps: kredit to cik Hanny Esandra...

Wednesday, April 20, 2011

bored day~~

Assalamualaikum~~

bosanlah...tader apa nak stori
just tgh menghitung hari nak balik KL
yahooooooooooooooo...
cuti lama~~

ko ada????kakkakkakkakkka~~

saya bukanlah cantek orangnya...motip ckp cenggini???

Tuesday, April 19, 2011

Maka menanglah aku..wakakkkakka~~~

Assalamualaikum..geggeggrrr
bukan apa
saja jek nak bagi tau
aku menang moto...hahhahhhha..nampak sgt nipu~~

cik penganjur~~

tapi serius
aku dah menang tuk contest yg pertama kali aku join
thanks putri cactus n cik hanny
kerana kamu, aku berjaya jugak...
ingatkan, seumur idop join contest dlm blog2 ni tak menang apa2
ghupernya menang jugak...lallal~~

sila klik puteri cactus 
kalau nak tengok kemenangngan gue
cam best jek kan..kakkakkkakka
tersengih2 aku dibuatnya~~lallalla

pelik nih????

Assalamualaikum kengkawan~~
korang ada facebook kan??
nak tyalah, ngapa aku tak leh buka facebok aku ek??
bla taip je en internet ckp, lmn facebook tu tader dlm tenet nih
apakah??
ke apa yg drg ura2 dlu mmg dah jadi
iaitu facebook dimansuhkan
tak mungkin.............

gambo cik guggle
ps: aku yg mahukan kepastian~~

Monday, April 18, 2011

Yahoooo...aku dah ada pemenang tuk contest: pic paling sempoi~~

Assalamualaikum u olssssssssssssss
wakakkkakkakkkakkak...gelak dasat...
aku di sini mahu mengumumkan
pemenang untuk contest: pic paling sempoi
setelah 2 ari berpening kpala
setelah 2 ari berpeluh dingin
akhirnya aku telah terpukau
pada 3 keping gambo
yg betoi2 buat aku tergelak sakan
sempoi abeslah..............korg mmg tangkap muat..

nak tau gambo yg mana menjadi pilihan kalbu
kakkakkakkkahhhh...
inilah dia...tepuk tangan reramai
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

tadaaaaaaaaaaaaaaaaa..

1st place



2nd place


3rd place




bukan nak kata gambo lain tak sempoi
sempoi jugak..tapi yg inilah yg terbaik di mata aku dan en hasben

jadi kpd yg dah menang tu aku ucapkan tahniah...korg mmg best
yg tak menang tu jgnlah bersedih duka
sb aku mmg ada niat nak buat contest lagi...uahhahhaha...aku suka..aku suka~~

kepada pemenang2..sila emailkan nama, alamat dan no tepon kpd aku dlm 5 ari ini di
tarot_ask@yahoo.com
kalau tidak, rombakkan dan pemilihan akan dibuat semula..

sekali lagi TAHNIAH kepada pemenang2...


Sunday, April 17, 2011

RM 110 melayang2 di udara~~~bai2




Assalamualaikum u olsss
gedik sguh nak wat entri cenggini pepagi ari
tak sedor diri lagi tuh nak bawa anak gi klinik
sempat lagi membuka lappy...kukukuikui

aku bukan apa
nak ckp pasai RM 110 yg melayang di bawa angin lalu..menipu dol
setelah melaporkan di JPN
kerana ic ilang....
sumer member2 aku kata aku ni baik sgt
sb gi lapor gitu saja tanpa membawa sebarang dokumen dari polis
yang menyatakan hilang~~
aku ni bukan ada niat nak menipu kat JPN tuh
cukup2 lah dosa yg ada
ni nak nipu pulak
balasannya...RM 110 aku kena bayar tuk pertama kali ilang
aku bukan sesaja nak ilangkan ic tu
tapi da 4 ari aku cari, sah2 mmg tak jumpa
cuai ke aku??
rasanya ada jek kat dlm dompet tuh!!!
rasanya putri ikha dah main2 ngn dompet aku
sampai ic tu leh ilang...rasalah~~hummm......

tu baru pertama kali
kali kedua kali, tambah lagi seratus
cuba bayang kalau 4-5 kali ilang
alamatnya kaya lah JPN...huhuhu~~

apapun ini boleh dijadikan pengajaran
walaupun pengajaran itu menyakitkan
munggkin kerajaan nak bagi tau
"sapa surh ampa cuai sgt"
walaupon aku tak berdosa~~~~

ps: kena tunggu sbulan lebey baru dpt yg baru..

Saturday, April 16, 2011

diumumkan bahawasanya contest:pic paling sempoi sudah ditutup~~

Assalamualaikum u olsss~~
arini bersamaan 17 april 2011
diumumkan bahawa contest ini telah ditutup...

nampaknya pic2 yg korg antar mmg gempak2 skali walaupon ada juga yg da lari tajuk..wakakkaka
tapi takper, mmg sush nak paham maksud sempoi tuh
bagi aku, sempoi tu bermaksud 'bersahaja'
sesuka ati mak bapak korg dalam bahasa kasarnya juga..kuikui
walaupon begitu, korg mmg best~~
sb korg sanggup menyahut cabaran aku tuh...tepuk tangan tuk diri sendiri...lallala~~

k la, bagi memenuhi entri yang agak best nih..best ker??
aku nak pertunjukkan kpd korg
sipi2 gambo yg bakal korg julangi
lets see
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/


2 for 1st prize

2nd prize

3nd prize


seperti ada yang dah tahu
ini adalah pilihan putri ikha
setelah ditunjuk beberapa kali
jadi redho jer lah
nama pon budak kecik
musti dy amik yg comey2...yer tak??
NAMA PON SEMPOI...GEGEGGERRR...
layannnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnnn~~~~

ps: nantikan pemenangnya...daaaaaaaaaaaaaa~~

Friday, April 15, 2011

Segmen Irwanmiswan: Budak kampung VS Budak bandar!!




Assalamualaikum u olsss
saje menggatal nak follow
sb aku mmg suka gi blog budak kampong nih..entri dy mmg best2

Segmen ni segmen menjawab soklan
biarpon tarikh akhir dy esok..mmg tak cukup masa, yer tak??
ahhhh pedulik..nama pon suka2

aku nak jawab soklan tuk budak bandar jek..sb asl nya pon aku budak bandar
dan slps kawen pon aku duk bandar, bandar jerteh..walupon sumer org tau bandar jerteh tu kat kampung, wakkakakkka...apakah??

soalan untuk budak bandar sahaja:

1.memang dari kecik duduk kat bandar?
sejk kuar dari perot lgi aku da duk bandar, BANGSAR lagituuu...pernah dgr tak bangsar..tpt di mana kecoh cerita ttg bebudak mandi buih tuu..MasyaAllah, naseb baik aku tak gila, nak follow mandi buih tuh~~aku baik tau~~LOL

2.ape yang best nye duduk kat bandar?
best tak best la sgt..besa2 jek..kira keperluan tu cukuplah tuk org2 yg kaki shopping cam aku..kihkih

3.ape yang tak best nye duduk kat kampung?
sapa kata tak best duk kat kampong, best ajer, klu ada MacDonald's..demand tol ayat..kihkih

4.andai diberi peluang,mahu duduk di bandar sahaja atau nak duduk di kampung?kenapa?
andai di beri peluang, aku suka jek dok kat mana2, kpg @ Kl pon tak kesah. yg penting tpt tu ada keje..klu tak, uwaaaaaaaaaaaaa, jadilah cam aku skrg...menganggur jek~~


saya nak tag sesape jek yg lalu lalang kat cni..saje nak bagi riuh blog budak kampong~~
tarikh akhir sok ye kawan2...

Selamat Ulang Tahun Ikha

Assalamualaikum sumer...huhu
smalam bersamaan 15 april 2011, genaplah umor putri ikha masuk 2 tahun
bersyukur ya amat, kerana putri ikha diberkati dan diberikan kesihatan yg baik
walaupon putri ikha dah menghilangkan ic umminya..uwaaaaaaaaaaa, mana ic ummi ikha??
tapi kami ttp sambut besday putri ikha
dgn penuh kasih sayang di McDonald..hihi
apapun meh terjah gambo2 yg dah diamik...huhu
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/

sedapnya moist choc kek, meriah lagi~~

hihihi..ikha teruja


nk potong kek guna sudu...kau mampoo??kakah

ceria jek~~

ikha so serius~~

bila nk potong nih??

cabut lilin dlu~~

camni ke potongnya walid??

takla cayang, camni, biar walid tolong..gehegerr~~

secara rasmi da masuk ke dlm prot~~


Selamat Ulang Tahun
SITI NUR ZULAIKHA

moga dipanjangkan umor dan diberkati selalu..
Ummi ngan Walid cayang sangat pada ikha, muah muah muah...

Thursday, April 14, 2011

blog aku dah jadi blog menyahut cabaran contest dah...bila nak tobat nih??

aku ngn cik hanny mmg kaki contest..lalla


Assalamualaikum~~
gegegegrrr...hai kawan2, wat pe tuh?...musti tgh tido tertiarap nih
asl ptg tido, asl ptg tido
mmg tader keje..humm, bosan..rasa cam nak makan cendol la plak..hummm merepek2 da aku nih

berbalik kpd entri
korg perasan tak
klu korg singgah kat blog sesapa musti korg ada perasan yg blogger tu musti ada join dalam 1, 2 contest
tipu la klu korg kata tak ada
musti ada punya
ni sumer gara2 nak naikkan nombor kat bahagisn followers tu
tipulah kalau kata wat contest semata sb nak suka2
atau nak bagi adiah sb korg banyak duet
hihihi..tapi kalau betoilah mmg la korg ni baik ati..cam aku~~lalalla

tapi di sini aku nak menegaskan
perihal blog aku sdri
sumernya bermula dari ajakkan kawan baik aku
cik hanny esandra..timer kaseh cik hanny kerana menjadikan saya contest addict
nak diikutkan aku bukan pandai sgt nak follow2 contest nih
tp cik hanny cakap, "jom lah..kita follow sesama"
aku yg tak tau apa2 nih pon tros ikot mana yg patot
dan skrg, korg leh tgk sdri
tiap kali korg buka blog aku
musti korg tgk ada entri contest dan GA
huahhhahhahhha...sgt excited, walaupon masih blom menang apa2?

masalahnya skrg, apa kebaikkan yg dapat aku perolehi dari sumer contest nih?
rasanya stakat nih blom nampak apa2 kejayaan pon lagi
yg ada cumalah gambo contest yg semakin memanjang kat sidebar..kihkih
cu tgk sblah, kat sidebar nun-------->

kekadang bila ada yg tag aku tuk join contest
terutama pada cik hanny dan cik noyis..ampa mmg ratu contest
(singgah2 la blog depa sb depa mmg best..kuikui)
aku jadi gian
tapi aku ttp menahan diri, pose contest dan tak join klu boley
aku harap sgt org yg tag2 aku tu tak terasa ati
lagipon sumer ni bukannya paksaan, bak kata cik hanny, yer tak??
jadi aku berusaha tuk tobat...tapi tak mampoo...wakakkakkakkka..ayat tak hengat2

jadi persoalannya skrg kepada rakan2 blogger
bila plak ampa nak tobat dari join contest yg semakin bercambah2 nih
klu ampa tanya aku lah kan
aku mmg tak bley nak nolak...sb aku suka join contest
tak tau la plak klu korg sumer boley menahan diri
klu korg boley, mmg la korg sgt tip top...caya sama luuuuuuuuu...caiyok2~~

ps: cik hanny bila nak buat blog tuk join contest jek???? terbongkar rahsia..lallalla~~

Wednesday, April 13, 2011

hint2 adiah pemenang contest: pic paling sempoi~~




Assalamualaikum...kihkihkih
saja nak update pasal contest yang semakin hampir ngn tarikh tutup
ingat tak aku pnh cakap yg aku akan bagi hint tuk adiah pemenang contest:pic paling sempoi
huhuhuhu~~malam nih buat pertama kalinya aku akan bagi hint yg korg dok tunggu2

1st prize: yg comey2 + yg boley dipakai ~~
2nd prize: yg akan menjamin masa depan..lalala ~~

cam siyut jek tgk hint kat ats kan
aslnya nak letk pic
tapi mls plak
tgu 16hb baru letak..bley g2..kihkih..

k la, nantikan yer...babai~~~~~

ps: bergumbira sambil tgk adnan sempit....LOL

GA: Wedding Anniversary~~

Assalamualaikum sumer~~
contest lagi...kihkih
timer kasehlah cik hanny kerana tag saya
rasanya cam dah jadi ratu contest da..huhu
terasa cam hebat plak diri ini...walaupon tak pnh menang apa2 lagi..wakkakakkka
gelak jahat plak aku nih..

apapon, join ajerlah...
menang tak menang, tu sumer ketentuan Ilahi...acececehhh ayat~~

menurut cik hanny, GA ni bertujuan untuk menyambut ulangtahun perkahwinan kasih mommy yang kedua 1 mei nih...Oooooooo...selamat ulang tahun kasih mommy..hihi


nak join tekan sini kasih mommy

mau tag cik shi ma lagi...sian cik shi ma asyik kena tag ngan aku jek...huhu

Tuesday, April 12, 2011

GA: Senyuman si cilik

Assalamualaikum u olsss...
join contest lagi
tak abes2 join contest...menangnya tak jugak...kihkih
alah bukan apapon, sesaja jek pon
kali ni aku di tag oleh Cik Noyis
utk join contest baby cenyum comel
cam tau2 jek yg anak akak cenyum comey...kihkih perasan lebey

k lah kalau nak follow klik sini cik penganjur
n letk pic nih
/
/
/


seteleh menilai dan membuat pemilihan selama 15 min
aku rasa aku nak letk pic ni jek
sebab pic ni pic masa ikha dok senyum sakan kat taman permainan
sampai mata pon da jadi sepet..kihkih
jom tgk....
/
/
/
/
/
/
/
/
/
rasa2 ikha leh menang tak???kuikui

NAMA: SITI NUR ZULAIKHA BINTI RIZAL
NAMA IBU: SITI NAZARIAH BINTI SHARIF
TARIKH LAHIR: 15 APRIL 2009
UMUR: 2 TAHUN

inilah kesayangan ummi, putri ikha yang comey
walaupon tampak ganazz
tp putri ikha ttp permata di hati ummi...
ummi cayang ikha...:)

harap2 boley menang...kihkihkih~~
skali lagi thanks pada cik noyis dan cik penganjur..anda mmg best~~

nak tag org2 nih plak
cik hanny esandra
cik shi ma
cik afufu

"aku tau korang bujang...tapi aku tak tau da nak tag sapa....lallallalla~~~"


Monday, April 11, 2011

tangan gigil2 bla trima diploma~~~hhu

Assalamualaikum u olsss
hahhaha...mcm yg dah dijanjikan smalam
arini aku nak citer pasal kenangan lalu
kenangan time blaja
kenangan time trima diploma wat pertama kali
huhu~~ aku sdri tak sangka yg aku akan sambung blaja
mengenangkan aku dtg dari famili yg susah

huhuhu..banyak kali jugak arwah ayah aku tanya
"betoi ka nak sambung blaja nih?"
aku cuma angguk2~~
aku tau famili aku susah
tapi aku teringin sgt nak sambung blaja
jadi bapak aku ngn ikhlas hati pon mengeluarkan duet yg banyak tuk aku sambung blaja
aku mmg cukup bersyukur~~

3 thun aku blaja creative writing
menulis..menulis dan terus menulis~~
spi serabut gak kpala nih
sb sumernya berkaitan dgn idea
dah la aku ni tak pandai cari idea~~
asalnya aku nak amik diploma sinematografi
tapi pakcik pejabat tu saja jer menduga ati aku
sampai aku bertukar keputusan utk amik diploma creative writing~~LOL
camtu pon bley ...apakah??

tp pepon aku berjaya tamatkan pengajian dgn segulung diploma
tapi yg klakarnya, bla nak diimbas2 kembali
aku teringat akan kata2 sorg abg nih
yg turut amik kursus yg sama cam aku
dy cakap
"semata2 nak dapatkan sekeping kertas A4 yg cantek, aku kena abiskan 15k tuk sumer nih"
jadi aku patut gelak ke atau angguk2 jek~~humm....keliru sebentar

yang pasti time aku terima diploma tu
tangan aku agak gigil2...hihi
mana taknya, dari ratusan yang masuk ke kolej tu
hanya separuh jer yang berjaya menamatkan pelajaran
yang lainnya kecundang di tengah jalan
sb kolej aku menjanjikan glamour saya blaja kat ASWARA yer kawan2
jadi ati mana yang tak terpaut bila ditawarkan blakon masa mrk baru tahun pertama~~huhu
mmg mengecewakan bila dipikir2 semula...

tak yah nak letak gambo besor2..segan~~

dan kini aku bergelar penulis separuh masa~~hhu
nak keje ttp memang susah
memandangkan aku duk kat kpg
kena tgu balik Kl baru leh cari keje ttp..
apapun aku ttp bersyukur
biarpon tak kaya...janji ati happy~~

ps: kihkihkih...aku ngn pakcik tu sape lagi tinggi??

Sunday, April 10, 2011

wakakkakkkakkka~~entri tah pe2

syoknya kalau dapat shopping kat london~~~lallallla

Assalamualaikum sumer~~
huahhahhahhhah...tak sopan betoi aku gelak
hihi..maaf...ati tgh gumbira, beginilah jadinya
asyik nak gelak jek~~

arini aku dah borong 2 pasang tudung n 2 pasang selendang
tak hengat2 betoi bila berbelanja
mentang2 org lain yang bayor
tgn ni gatai jek nak sambar itu ini...
naseb baik tak sambar blouse, kasut, kerongsang, suar jeans~~hihi
sori ayang...bukan salu pon kan..sekali sekala jek~~

k r tadi penat gi memborong
nak rehatkan diri mlm ni
babai...tata...jgn tinggal solat~~

ps: sambil belek2 shawl gitoooooooooooo~~

Saturday, April 9, 2011

duduk termenung + lapor + ketam masak lemak

Assalamualaikum u ollsss~~
malam suda
tgk jam pon da masuk kul 11:49
nampak sgt mata nih bangsa tak reti nak tido
nak update entri pon rasa cam tader idea yg bernas2
+ prot ni rasa lapor, wlupon dah melantak nasi ngn ketam masak lemak.

hai, saya ketam...awak??

rasanyakah kan, ni lah kali pertama aku makan ketam masak lemak
tak la sedap mana pon ditambah ngn kepayahan nak mengetuk ketam tuh
ilang mood nak makan~~rasa cam nak baling jek ketam tuh kat dinding
tapi mana leh, tu kan rejeki..kita seharusnya bersyukur
org lain pon blom ttu mampu dpt makan ketam
jadi kita yg dpt makan ni seharusnya menadah tangan dan memanjatkan doa
kerana diberi rejeki yg baik...yer tak???

merepek2 dah aku nih
apa lagi nak kata
rasanya da tader apa kot
tgu jerlah sok lusa
mungkin ada kenangan silam yg leh dibuat entri
sb semenjak dua menjak nih
suka bebenor aku nak mengimbas kenangan silam
sb cam syiokk jek..huhu~

k la kengkawan, nak duk termenung kjap..daaaaaaaa~~

CONTEST: jom join bloglist frommetoyou

Assalamualaikum sumer~~
stlh di tag oleh cik hanny esandra
sy pon dgn ikhlas ati memolow contest nih
npk cam menarik tertarik ko mmg dabomb..hhuhu~~


cik penganjur


Ini syarat2nya :-

Cara2 nye senang je. Mcm biase.

1. Buat 1 entri psl join bloglist nh. Bertajuk "jom join bloglist frommetoyou"
2. Letak header blog nh bersame link ke entri ni dkt header.
3. 0h ye mesti la follow blog nh jgk. :)
4. Tag 3 rakan lain untuk join bloglist nh.
5. lepas dh siap entri..post link your entri dekat ruang komen nh.

senang dan mudah...nak follow silakan..musti si penganjur sgt happy skali~~

nak tag ini orang~~

Friday, April 8, 2011

semenjak dua menjak, entri dan anugerah buat followers tersayang~~

Assalamualaikum sumer~~
nk tya korg la, patot ka aku wat entri bebanyak
sedangkan followers aku cam gini jek??
tu krn aku terpikir, semenjak dua menjak nih..acececehhh bahasa~~
aku suka nengok org nulis entri byk2
tp followers drg ribu2 huhuhu~~
tak cam aku...
jadi guane???
rasanya aku akan dpt komen yg baik tak??

stakat ke arini, bla aku nulis entri
dan dibiarkan selama 2 ari~~
aku hnya akan terima 7-8 komen jek tuk 1 entri...huhuhu, menyedihkan tak??
tp aku bukn kisah sgt
sb ni sumer ikhlas dari teman2
takkan nk pksa korg komen aku plk
sb entri2 aku pon bukn best sgt~~LOL

jadi kpd teman2 followers...aku amat berterima kaseh kpd korg sumer
krn sudi mengomen aku
biarpon 1 ayat~~huhu
ni ada sdikit sticky pic nk bg ampa
krn menjadi tukng komen yg dikasihi dan dirahmati Allah swt~~


silalah amik klu sudi

sticky note buat followers tersayang

Thursday, April 7, 2011

borong tak hengat2...

Assalamualaikum ya sahabat~~
malam dah...lapor plak prot teman nih~~
nak melantak bega lah...uishh, bega special tuh~~
thanks ayang kerana membelikan bega untuk diriku~~
santap bega jek...nasi2 tader??? kihkih merepek2 sudeh

eh, lupa plak aku tgh mengentrikan diri
kihkih...hai sumer
berbalik kpd tajuk entri aku di atas
aku nak citer ttg projek yg kami lalui pagi td
pas gi koperasi tentera
kami gi dok lepak kat KB mall
kohnonnya nak gi makan2 la
selesai jek makan, kami turn spi G floor
kat c2, kami saje la jengah2 barang
n then tetiba ternampak PC fair yg kecil2lan
sb apa aku kata kecil2lan??
sb mmg kecil pon
tak besaq cam salu nengok kat KL tuh
drg niaga apa yg patot jek
klu tgk dari gerai yg ada kat c2
rasanya cuma ada belasan gerai jek
sumernya nampak ringkas, tp syiokkkk..barang sgt complete
dari lappy, sampailah ke aksesori
yang lagi syiokkkk nya
sumer murah gilerrrr...uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa hahhahhahha

apa lagi borong laaaaaaaaaaaaaa...
nak tau apa kami borong
cu tgk bawah
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
bawah lagi yer
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
RM 8 jek

ni plak idaman kalbu, RM 25 sehh..pakai wireless punyer

ni lagi tak ley blah...RM 5 jek..kuikui

yang ni plak RM 20~~ apakah?? kihkih

sumernya murah giler...
rasanya klu kami ada 1 rat time tuh
musti dan wajib kami borong sumer....huahhahhah
KL mana leh dapat murah cenggini...kot la~~huhu

yg tak tahan tu laki aku siap tya
" pc fair ni spi ari apa ek?"
awek tu jawab
"spi ari sabtu je bang"
laki aku ckp balik
"npe tak buat spi ahad, alahaiiii"
ggegegegerr...npk sgt dy tak puas borong.

apapon yg patot dbeli udah dibeli...
dan kami amt berpuas ati~~

ps: kami suka brg murah...ahaks~~

Wednesday, April 6, 2011

aku, adik dan motorsikal~~

gojes tak kami~~lalla

Assalamualaikum u olsss~~
gegegegrrr...memalam gini
mmg syok duk terkenang bda lelama
lebey2 lagi time pregnant
dan lepas pregnant....huahuahuaha

korg nak dgr citer tak??
takmo...ko pon takmo!!
lantak la, aku nak citer jugak
hihihi.................LOL

masa tuh aku igt agi
time pas pregnant
mak ngn adik aku ada dtg ganu
tujuannya nak nengok akulah
yang baru abes pantang...baru yer...kira baru pas seminggu kot~~

time tuh
adek aku yg gojes, gatai2 nak naik moto laki aku
kata dy, dy da baljo dr ehem2 dy
laki aku, nak tak nak pon
merestui adik aku tuk naik moto BARU dy
huahhahhhahha~~tak tgk jek la muka laki aku time tuh-muka tak cayo ngn kita org

laki aku ada pesan time tuh
"baik2 bawa, jgn sampai jatuh, awk tu bru abes pantang!!"
kami pon dgn bangga dan konfidennya pon naik moto tuh
jenjalan kat umah taman kat belah blakang umah aku
memula aku bawa dulu..serius aku bawa ngn slow
sb aku nak nunjuk kat adik aku cara bawa yg betoi
pastu adik aku cakap
"meh r aku bawa pulak weh,"
aku pon dgn seng ati bagi kat dy
aku plak duk bonceng kat blakang dgn mulut yg membebel2
iyerlah, mana taknya, adik aku bawa cam gegar2
mana tak risau

sampai kat 1 selekoh tuh
aku cakap kat adik aku
"ko bawa slow sket dik, jgn lelaju"
dy yg tak reti bahasa + takot2
tros pusing dgn laju
kohnon drift r tuh
apa lagi
tak sampai beberapa saat
kami berdua terhumban kat dalam longkang besor
naseb baik longkang tu tader air
dan longkang tu plak letk betoi2 kat tepi kubur
ahaksss...mmg kenangan yg tak leh dilupakan

lama gak kami terkandas kat c2
moto tu mmg betoi2 duk ats kami
nak bangon lsg tak ley
naseb baik tetiba ada sorg pakcik naik jip berhenti kat c2
dan npk kami
dy pon tros jerit minta org2 kat c2 nolong...huhuhu~~ malu seh~~
kena hempap moto 1 hal, duk dlm longkang 1 hal
kahkahkah..

lastly kita org pon balik
dlm keadaan sakit2
bengkak ngn calar jgn cakap lah
mmg tak hengat2
naseb baik sakit pantang aku ok
klu tidak
taktau la laki aku bebel apa pulak

tgk pada moto
mmg sedey
cermin patah
depan bengkok
lampu pecah
sapa nak bayor???
tader sapa nak bayor
sb masing2 tak kije lagi
hihihihi~~
yg kami dpt adalah bebelan dari laki aku dan mak aku~~
2 skali gus....

RASAKAN~~~~

PS: dilarang naik moto time pantang ye akak2 sumer...hihi